Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort förändringsarbete inom vård och omsorg för äldre

Tryggheten och kvaliteten i hemtjänsten måste upp. Borgerlig samverkan ska också se över om det finns möjligheter att minska kostnader vid nybyggnation av äldreboenden. Kommunalrådet Patrik Palm (M) presenterar ett förändringsarbete inom vård och omsorg för äldre.

"Ju bättre hemtjänsten och det ordinarie boendet fungerar med olika insatser, desto mindre tryck blir det på att man behöver flytta till särskilt boende", säger Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping.

"Ju bättre hemtjänsten och det ordinarie boendet fungerar med olika insatser, desto mindre tryck blir det på att man behöver flytta till särskilt boende", säger Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-04-21 18:00

Förändringsarbetet drar i gång nu, men de skarpa förslagen kommer senare.

– Det största är att vi har tillsatt ett projekt för att få till valfrihet och öka kvaliteten inom den samlade äldreomsorgen, säger Patrik Palm, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Vård- och omsorgsnämnden beslutade i dagarna att den tillförordnade vård- och omsorgsdirektören Anneli Granath och en ekonom ska utgöra styrgrupp för projektet som går ut på att stärka valfrihet, trygghet och kostnadseffektivitet i vård och omsorg om äldre. Till det kommer en politisk referensgrupp, medan en extern aktör, med kompetens kring bland annat LOV, lagen om valfrihet, ska göra själva utredningen.

Projektet ska slutredovisas senast i juni 2024. Ett annat beslut är att se över riktlinjerna för lokaler, ett uppdrag som ska redovisas för nämnden senast den 31 december 2023.

– De kommer att återkomma med konkreta förslag: vi tycker att ni ska gå den här vägen inom hemtjänsten, det här borde man göra inom särskilda boenden. Samma sak när det gäller riktlinjen för lokalerna: vi har tillsatt en översyn för att minska kostnaderna. 

Enligt Palm kommer det att komma saker under resans gång.

– Behovet av platser inom särskilda boenden hänger ihop med hur vi jobbar inom hemtjänsten, säger han. Hur hemtjänsten fungerar påverkar hur många säboplatser vi behöver.

– Vi ligger ganska dåligt till med kvaliteten inom hemtjänsten, så det behövs göras ett utvecklingsarbete, även om vi inte hade genomfört de här valfrihetsreformerna som man tror ger ökad kvalitet. 

undefined
Hemtjänsten i Norrköping har kvalitet i linje med de sämre kommunerna, enligt brukarundersökningar.

Norrköping ligger bland de sämre kommunerna när det gäller brukarnas nöjdhet och upplevda kvalitet, medan man på säbosidan ligger i mitten. Allt detta medan man betalar lika mycket som andra kommuner.

Palm talar om bättre samarbete med regionen och hemsjukvård, om att stärka rehabinsatser och titta på trygghetsboenden, så man kan vara kvar längre i eget boende. Hemtjänsten ska ges ökad flexibilitet att organisera sin verksamhet genom att fokusera mer på behov för brukaren istället att styra efter tid. Kontinuitet, språkkrav och bättre ledarskap är viktigt, menar Palm.

– Det blir ett stort samlat grepp om omsorgen och vården av våra äldre.

Man gör också en översyn av om det finns möjligheter till minskade kostnader nu när kommunen står inför nybyggnation och renovering av säbo och LSS-boenden. Översynen ska klarlägga när kommunen ställer krav som är högre än krav enligt lagar och regler, alltså utöver vad myndigheter som Inspektionen för vård och omsorg, Boverket, Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen reglererar.

– Hur mycket av det som vi har lagt på extra är verkligen till nytta för verksamheten? säger Palm och ställer extra kvadratmetrar eller egna balkonger mot att man får bättre omsorg.

Vilka ytor använder man? Kanske behöver inte alla ha en egen balkong om det finns en gemensamhetsbalkong, menar han. Riktlinjerna säger inte bara hur kommunens lokaler ska se ut, utan även de som upphandlas, vilket kan försvåra att få in privata aktörer som har ett annat arbetssätt.

Valfrihet är bra både för personal och brukare och utveckling av den kommunala verksamheten, menar Palm som vill öppna upp för andra arbetssätt och inte bara beställa kopior på den kommunala verksamheten där den som lovar att vara billigast vinner.

Fakta

Borgerlig samverkan presenterar ett stort förändringsarbete för att "stärka valfriheten, tryggheten och kostnadseffektiviteten inom vård och omsorg för äldre". Projektet ska slutredovisas juni 2024.

Den politiska ambitionen är ökad trygghet och valfrihet utan att kostnaderna ska öka.

En översyn av riktlinjen vid utformningen av vård- och omsorgslokaler ska göras för att se om det finns möjlighet till minskade kostnader vid nybyggnation och renovering. Slutredovisning 31 december 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!