Under onsdagen klubbas budgeten i vård- och omsorgsnämnden. Inför det kallade det nya politiska styret till en pressträff och passade också på att prata om införandet av LOV, lagen om valfrihetssystem, i särskilda boenden som kommer senare under mandatperioden, vilket kritiserats av oppositionspartiet Socialdemokraterna.
Gunnar Asserhed (L), 1:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, som beskriver sig som årsrik, tycker att han kan tillföra ett äldreperspektiv i nämnden. För honom är valfrihet viktigt:
– Jag har aldrig förstått att bara för att man är lite årsrik, lite äldre, ska bli fråntagen möjligheten att välja, säger han.
Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, talar om den mer närliggande satsningen på att höja kvaliteten inom demensvården, att avlasta befintlig personal med nya yrkesgrupper och modern teknik, samt om satsning på kompetenshöjning och att få in ny personal.
Vård- och omsorgsnämnden har ett sparbeting på 37 miljoner, men enligt Palm kommer verksamheten inte att röras. I budgeten har det legat ett antal poster på totalt 32 miljoner som inte använts, allt från att man inte hittat rätt personal till att det ligger kvar pengar för någon enhet som brunnit ned. Till det kommer statsbidrag.
Kommunen har haft svårt att hitta vårdbiträden och undersköterskor särskilt inom särskilda boenden och demensvården, trots att det funnits pengar avsatta. Nu används 10 miljoner kronor av de pengarna till att anställa folk som avlastar de som nu jobbar, till exempel genom att serva fordon och sköta städning vid in- och utflyttning.
– Vi kommer också att starta ett team för att stödja och utveckla demensomsorgen, och handleda de som jobbar, så man kan utföra ett bättre arbete, säger Patrik Palm.
3,4 miljoner kronor går till utökning av tjänster med legitimerad personal.
– Vi kommer att tillsätta en arbetsterapeut inom hemsjukvården för att kunna utföra fler demensutredningar, vi har en kösituation där. Och vi kommer att utöka med en legitimerad medarbetare för att göra funktionsbedömningar fortare den dag man blir utskriven från sjukhus till korttidsplats.
Personal inom särskilt boende och senare i hemtjänsten ska få egna jobbmobiler, en egen plattform att jobba med, vilket ska underlätta deras vardag, med journalföring och dokumentation på plats.
– Det är konstigt att vi inte haft det förut, säger Patrik Palm.
Nu rullas också nattillsyn med kameror ut i större omfattning.
I dag finns det många som jobbar som vårdbiträden men som inte har grundläggande utbildning. Nu ska 20 stycken i den ordinarie personalen få vårdbiträdesutbildning på 50 procent medan de arbetar 50 procent. Dessutom ska 20 nya som kommer in utan utbildning få samma villkor.
– Efter 1,5 år har vi 40 stycken som har grundläggande utbildning. Det är ett nytt grepp, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i personalutskottet.
85 personer har sökt de 20 nya tjänsterna.
2,4 miljoner kronor går till att vidareutbilda ett tiotal sjuksköterskor på arbetstid, ge dem specialistkunskaper i palliativ vård, psykiatri och demens.
Dessutom upprepar man förra sommarens satsning på att ge vikarierna, undersköterskor, i ytterområdena, som Skärblacka, 2 000 kronor extra i månaden för att locka dem att jobba utanför staden.