Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S-kritik mot LOV inom äldreboenden: Risker och dyrt

– Jag tror att det här är potentiellt totalt vansinne och kan bli dyrt för kommunen. Det kan innebära risker för omsorgstagare och det kan också ställa till det för personalgrupperna rätt rejält, säger oppositionrådet Andreas Bohlin (S) om att Borgerlig samverkan vill införa LOV, lagen om valfrihet, i särskilda boenden.

Oppositionsrådet Andreas Bohlin (S) är starkt kritisk till Borgerlig samverkans planer på att införa LOV, lagen om valfrihetssystem, inom äldreboenden i Norrköping. Han varnar för överetablering och att kommunen tappar kontrollen över planeringen.

Oppositionsrådet Andreas Bohlin (S) är starkt kritisk till Borgerlig samverkans planer på att införa LOV, lagen om valfrihetssystem, inom äldreboenden i Norrköping. Han varnar för överetablering och att kommunen tappar kontrollen över planeringen.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2023-02-13 17:00

Inom LOV till skillnad från när vi upphandlar så är det ju om du uppfyller de kriterier som ställs för att få etablera dig då kan i princip hur många företag som helst komma in och göra det. Det finns inga gränser för det här, säger Andreas Bohlin, 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

I dag har kommunen kontroll över vilka boenden som finns, och ser till, även när man har privata aktörer inne, att kommunen antingen äger bostäderna eller har förstahandskontrakten på dem.

– Om ett omsorgsföretag går i konkurs kan vi gå in och ta över verksamheten. Det är bökigt och jobbigt, men det hotar inte omsorgstagarna så de är tvungna att flytta, säger Andreas Bohlin.

– I ett LOV-system kan man i princip starta sitt eget boende, och även, det är jag säker på att Moderaterna kommer att försöka hävda, skriva kontrakt så vi har rätt att ta över boenden efteråt. Blir det tillräckligt många sådana här, och tillräckligt små och inte ekonomiskt hållbara sådana, då kommer vi inte att vilja ta över dem. Det kommer inte att vara försvarbart att ta över boenden vid konkurser alla gånger.

– Då hamnar man i en situation som är jämförbar med när friskolor gått i konkurs – det är bara det att nu sitter vi med gamla, sköra människor som man absolut inte bör flytta på.

Det är svårt att hitta tillräckligt mycket personal med rätt kompetens till de boenden som finns. I dag är det inga köer till boendena så kommer det in nya aktörer, med en överetablering som följd, kan kommunen tvingas stänga boenden eller så försvinner det enstaka platser så man inte har full beläggning i korridorerna. Risken är att personalen får springa mellan olika enheter, menar Bohlin.

Andelen äldre kommer att öka, i och med att det är en åldrande befolkning. Om kommunen själv har rådighet över var boenden ska byggas eller upphandlar drift av privata aktörer kan man se hur demografin ser ut och matcha det. Den kontrollen går förlorad i ett LOV-system, säger Bohlin. Uppfyller man kraven får man etablera sig.

Attendos tomma boende i Sandbyhov har kommunen tittat på vid flera tillfällen, men bedömningen har varit att det inte uppfyller den standard som kommunen satt för boenden, uppger Bohlin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!