Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor investering för att säkra tillgången på fjärrvärme

Nu är Ingelsta hetvattencentral officiellt invigd. Anläggningen har kostat 350 miljoner kronor och garanterar Norrköpingsborna fjärrvärme i alla lägen. Det är nämligen ett reservärmeverk som enbart används vid långvarigt kallt väder eller driftproblem på Händelöverket.

Inbjudna gäster fick möjlighet till en rundvandring i verket.

Inbjudna gäster fick möjlighet till en rundvandring i verket.

Foto: FotograFia

Norrköping2023-04-20 15:16

Folkbladet skrev senast om hetvattencentralen på Ingelsta när den enorma pannan lyftes på plats i augusti 2020. Den hade transporterats i två delar från Polen och svetsades ihop när den kom till Norrköpings hamn. Pannan väger 65 ton och lyftes dit med två stora kranar. Första spadtaget togs 2019.

– Det var jag och dåvarande KSO, Lasse Stjernkvist, som tog första spadtaget. Vi trodde att det skulle bli en enkel och rak väg hit, men vägen har varit allt annat än rak, säger Per-Anders Tauson, vd på Navirum Energi, ett dotterbolag till Eon.

– Så det känns fantastiskt att vi får fira detta idag, fortsätter han och tackar ett antal anställda och samarbetspartners som jobbat med projektet.

Ett 50-tal personer hade samlats utanför anläggningen för invigningen under torsdagen, lyssna till tal och se kommunalråd Sophia Jarl (M) klippa bandet. För de som ville blev det också en rundvandring inne i verket.

Anläggningen ersätter den oljeeldade pannan som låg i Inre hamnen, vilken revs i juni förra året för att ge plats åt den nya stadsdelen. Den nya anläggningen är en så kallat spets- och reservvärmeanläggning som eldas med förnybar bioolja. Eon tog 2017 ett beslut om att vara helt förnybara och återvunna till 2025 och den här anläggningen är en viktig pusselbit i att nå målet. 

– Det är en resa för oss att successivt minska vårt klimatavtryck, och vi har under 2022 varit 98 procent förnybara och återvunna i Norrköping, vilket är ett fantastiskt resultat, säger Per-Anders Tauson.

Mattias Redeborn, produktionschef, berättade mer om hur anläggningen ska fungera.

– Man kan tycka att det är lite konstigt att investera 350 miljoner i någonting som vi egentligen inte vill köra, vi kommer inte att köra den särskilt många timmar. Vi räknar med 300-500 timmar per år. Men vi behöver den för att "spetsa" när det är riktigt kallt ute och det kan också vara så att vi får köra när det är driftproblem på Händelö, säger han.

Tomten runt anläggningen är väl tilltagen för att kunna expandera med ytterligare en panna.

– Vi har fortsatta planer på att bli 100 procent fossilfria och vi har några åtgärder kvar, en pusselbit skulle kunna vara installera ytterligare en panna här. Men det är inget bestämt än, säger Mattias Redeborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!