Den gamla Skeppsdockan inne vid hamnen ska rivas och göra plats för utvecklingen av Inre hamnen.
För att ersätta den och rusta för framtiden bygger nu Eon en ny hetvattencentral ute vid Ingelsta.
En reservproduktionsanläggning som ska producera värme på förnybar bioolja.
Det första spadtaget togs för ett år sedan.
Nu har stora delar av huskroppen kommit på plats och under fredagen genomfördes det tyngsta lyftet när själva pannan lyftes dit.
Pannan väger 65 ton och lyftes dit med två stora kranar.
Pannan skulle upp 30 meter i luften, över själva huskroppen, och sedan placeras in på rätt plats.
Ett inte helt enkelt moment men allting gick som planerat och lyckligtvis var det gynnsamma väderförhållanden under fredagen. Det var mulet och relativt vindstilla.
– Vinden är ju det som kan ställa till det vid sådana här lyft eller om det är åskväder. Det kan skada elektroniken i kranarna, men nu är det väldigt bra förhållanden, säger Jonas Lind, produktionschef på Eon i Norrköping.
Pannan är tillverkad i Polen och har fraktats till Norrköping de senaste veckorna, men det var inte utan vissa bekymmer.
– Det visade sig att när pannan stod färdig och skulle skeppas på floden Oder upp till Östersjön så var vattennivån i floden för låg så vi var tvungen att klyva pannan och köra den på väg till Gdansk. Därifrån gick den sedan till hamnen i Norrköping där man sedan svetsade ihop den igen, säger Lind.
Den nya hetvattencentralen ska att stå färdig nästa år och tas i drift 2021/2022.
Den har en kapacitet på 70 MW men Eon har också tillstånd att bygga för ytterligare 70 MW på platsen.
– Vi investerar 350 miljoner kronor i den här anläggningen. Det är just nu vårt största projekt i Sverige och det känns givetvis jättekul att Eon tycker det är intressant att satsa pengar och utveckla Norrköping. Vi är jätteglada att vi fått till det här.
Anläggningen kommer vara en av två reservproduktionsanläggningar i Norrköping, den andra finns i Brånnestad, och den kommer främst att användas vid driftstörningar och under riktigt kalla vinterdagar.
– Vår huvudproduktion är fortsatt på Händelö men om vi har problem med en anläggning måste vi ändå kunna leverara värme till Norrköping. Därför är den här anläggningen viktig. Nu har vi en reservproduktionsanläggning på södra sidan och en på norra, säger Jonas Lind.