Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sociala insatser för unga i riskzonen följs i forskning

Norrköpings kommun har beviljats stöd på 400 000 kronor för att finansiera forskning om effekterna av kommunens insatser för barn och unga som har begått brott, eller ligger i riskzonen för att göra det. Linköpings universitet går in med 200 000 kronor.

Yvonne Thilander, socialdirektör, vill hitta framgångsfaktorerna när det gäller kommunens insatser för barn och unga som har begått brott, eller ligger i riskzonen för att göra det.

Yvonne Thilander, socialdirektör, vill hitta framgångsfaktorerna när det gäller kommunens insatser för barn och unga som har begått brott, eller ligger i riskzonen för att göra det.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-04-03 13:00

– Huvudsyftet är att hitta framgångsfaktorerna. Vad tycker målgrupperna, alltså barnen och deras familjer, har hjälpt dem? Vi vill titta på socialkontorets insatser Uppsökande teamet och Hemmaplan var för sig, men också hur de påverkar varandra, säger Yvonne Thilander, socialdirektör, i ett pressmeddelande.

Projektet har just inletts och i nästa fas ska forskare följa socialarbetarna i deras arbete och intervjua deltagande barn och familjer.

– För oss som arbetar med forskning inom socialt arbete är forskning som bedrivs på det här sättet väldigt viktig, just därför ser vi väldigt mycket fram emot att vara del av den, säger Magnus Dahlstedt, professor vid Linköpings universitet.

Uppsökande teamet, som vi berättat om tidigare, fångar upp barn och ungdomar i risk för destruktivt och normbrytande beteende. Teamet erbjuder individuellt stöd till barn, unga och deras föräldrar, utan biståndsbedömning. Hemmaplan däremot är en insats som är biståndsbedömd för personer mellan 12 och 17 år med hög risk för fortsatt kriminalitet. Det är ett alternativ till att hjälpa ungdomen och familjen hemma, för att undvika placering på HVB-hem.

För att finansiera forskningen har socialkontoret ansökt om och beviljats det största möjliga stödet hos Brottsförebyggande rådet, 400 000 kronor. Linköpings universitet delfinansierar med 200 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!