Under december månad pågick en undersökning bland ungdomar i Klockaretorpet, Marielund, Hageby och Navestad samt city. Det uppsökande teamet på socialkontoret ställde frågor till ungdomar om var de känner sig otrygga.
– Vi vill höra deras åsikter. Det kan hjälpa oss att bli bättre och mer närvarande där vi behövs som mest. Vi vill veta vad vi kan göra om någon känner sig ledsen eller arg. Vad kan vuxna göra för att unga ska känna sig tryggare, sa Emma Sköld som är socionom och ingår i uppsökande teamet när vi talade med henne i slutet av 2021.
Man hade varit ute framför allt på fritidsgårdar för att samla in svar. Som tack får ungdomarna en lampa och reflex. Enkätsvaren kommer att sammanställas under våren och utmynna i en vägledning för hur teamet kan jobba för att öka tryggheten bland unga i områdena. Målet var att få in 150 svar med spridning i alla åldrar. Unga unga till de äldre ungdomarnas åsikter var viktiga.
– Det är lite svårare att nå lite äldre ungdomar, berättade Emma Sköld.
Vad sa ungdomarna när ni frågar?
– Dom yngre har kanske inte alltid så mycket att säga. De tycker kanske att allt är bra. Men ibland kommer det fram att man kan känna sig otrygg när man går hem ifrån fritidsgården på kvällar. Rent allmänt skulle jag säga att de lite äldre ungdomarna har djupare svar. Även om alla svar är viktiga, säger Emma Sköld.