Nu gör Norrköpings kommun en ny bedömning av vad som behöver vara maskerat i den risk- och sårbarhetsanalys (RSA) som klubbades på kommunstyrelsen i juni. Detta sker efter att Folkbladets Marianne Odelius i flera artiklar lyft skillnaden mot tidigare RSA i hur mycket som lagts under sekretess denna gång.
– I vår strävan att skydda våra verksamheter och Norrköpings invånare på bästa sätt har delar i risk- och sårbarhetsanalysen maskerats. Jag blev dock uppmärksammad av Folkbladet på att det skiljde sig mycket från tidigare år och gav då ett uppdrag till förvaltningen om att se över om det fanns delar i RSA:n som kunde öppnas mer, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Nu har jag fått svar att det fanns uppgifter som vi kan vara mer transparenta med. Vi är, och ska vara, försiktiga med vilken information vi lämnar ut, och det kan vara ett svårt avvägande att veta vad som ska vara sekretessbelagt eller inte, men självklart vill jag att kommunen ska vara så transparent som möjligt.
Nu finns alltså en ny, öppen version tillgänglig. I den har maskeringen rörande samhällsviktig verksamhet tagits bort med några undantag. Även i kapitlet om identifierade risker och oönskade händelser har flertalet maskeringar lyfts.
– Ständiga förbättringar är en viktig del i vårt löpande arbete. I det här ärendet finns det skäl att vara självkritisk och vi behöver se över våra rutiner och processer kring hur vi arbetar med egenkontroll i större utsträckning, säger Anna Selander, kommundirektör.