Kraftigt våld från hårt strömmande vatten. Det var det som gjorde att ett stort antal gösar dog i Motala ström för två månade sedan.
– Det är ganska otäcka skador. Bland annat kunde man se att hjärtan hade lossnat och slitits itu, sa Isabelle Brobeck som är miljö- och hälsoskyddsinspektör till Folkbladet i samband med att rapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, blev klar.
Läs mer: Holmen kan få betala gösen.
Nu medger även Daniel J Norenius, verksamhetsansvarig för Holmens energi AB, att gösdöden förmodligen berodde på snabba tryckförändringar.
– Strax efter klockan 08 den 11 november gjordes ett kontrollerat stopp av aggregatet i Holmens kraftstation för en inspektion, skriver Norenius.
Allt såg ut att fungera och aggregatet stoppades. Men efter några sekunder kom larm om att luckan inte gick att öppna vid Grytsdammen.
– Driftspersonal sprang via trappor till kontrollskåpet och stängde luckan manuellt.
Läs mer: "Flera års utsättning åt skogen".
Detta tog endast några minuter. Men då luckan öppnades för mycket så blev det hastiga vattentrycket i tunneln och vid ytan vid Grytsdammen för stort. Därefter påträffades de livlösa gösarna – uppskattningsvis mellan 500 och 1 000 gösar – i strömmen.
Holmen har nu vidtagit åtgärder för att detta inte ska kunna inträffa igen. Bland annat att luckan ska stanna på 2,5 sekunder istället för som tidigare 10 sekunder.
Naturvårdshandläggare Johanna Karlsson har nu både kommunens analys och Holmens rapport om fiskdöden på sitt bord.
– Vi ska nu besluta om vi ska gå vidare med ärendet, säger hon.
Än vill hon inte säga om Holmen har gjort något fel och om företaget i så fall ska betala kompensation för de döda fiskarna. Hon vill heller inte gå in på om det är föreningen Cityfiske som i så fall ska få kompensationen.
Parallellt med länsstyrelsens utredning pågår en utredning om miljöbrott hos polisen.