Efter 6,5 timmars debatt (inklusive lunch och fika) kunde så Borgerlig samverkan, med stöd av Sverigedemokraterna, klubba igenom sin drift- och investeringsbudget för 2024 - 2027. I den har de styrande lagt ett sparbeting för alla nämnder på 1,35 procent under 2024, och från oppositionens håll ifrågasattes ofta bristen på prioriteringar i de styrandes budget.
Först upp i talarstolen var Sophia Jarl (M), kommunalråd, som återigen använde ordet stålbad om kommunens situation.
– Det är ett stålbad som kommer att kräva tuffa politiska beslut. Men vi står trygga i det här, vi är valda att leda den här kommunen även när det är tufft.
Hon förstod att kritik mot neddragningarna i skolan skulle komma och valde att direkt gå i svaromål i frågan.
– Det vi vet är att Socialdemokraterna lägger effektiviseringskrav på skolan från 2025 och framåt, på precis samma nivå som den ledande majoriteten. Är det trovärdigt att skjuta problem på framtiden? Nej, jag tycker inte det.
Mycket riktigt riktade Olle Vikmång in sig på skolfrågan och att S undantar utbildningsnämnden från generella besparingar under 2024.
– Vi prioriterar skolan, kulturen och det förebyggande arbetet för att dagens unga ska få en så god utbildning som möjligt, få ta del av fritidsaktiviteter och hamna på rätt väg i livet. Vi vet att dagens unga är framtiden, sa han.
Han fick senare medhåll av partikamraten Maria Sayeler Behnam, som kopplade skolan till det förebyggande och trygghetsskapande arbetet.
– Om vi vill ha mindre skjutningar om tio år behöver vi prioritera skolan idag, sa hon.
Bland oppositionen finns också en rädsla för att elevhälsan ska drabbas när utbildningsnämnden måste spara. Något som Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd, flera gånger motsatte sig.
– Elevhälsan ska värnas. Det är vi helt överens om. Just för att den inte är lagstadgad så har vi poängterat att den är otroligt viktig.
Nicklas Lundström (V), gruppledare, gick fram hårt i sin kritik mot de styrandes budget och menar att "välfärden är under attack". I sitt budgetförslag satsar de 115 miljoner kronor mer till välfärden. Han uppehöll sig bland annat vid personalfrågan inom äldreomsorgen.
– Bemanningen inom demensomsorgen ska höjas till samma nivå som innan nedskärningarna. Det är ett vallöfte vi står kvar vid, men som Moderaterna har brutit.
Han menade vidare att majoriteten nu verkställer hotet om att göra Norrköping tråkigare genom att spara inom kultur och fritidsnämnden, vilket leder till fördubblade avgifter på kulturskolan, dyrare biljetter på Cnema, och sänkt stöd till sommarverksamhet i Folkparken.
– Det är en dålig politik som skadar Norrköpings attraktivitet och slår mot ungas kultur och fritid.
I en replik sa Sophia Jarl:
– Åhörare och fullmäktige ska veta om att Vänsterpartiet inte håller sig till de ekonomiska ramverk som vi tagit beslut om, vilket gör att de har mer pengar att fördela.
Oppositionsrådet Christian Widlund (C) lyfte, förutom skolan, ett annat område.
– Jag hittar inga satsningar när gäller landsbygden och det tycker jag är beklämmande.
Hedda Ottessen (MP) gruppledare, talade för Miljöpartiets skuggbudget där de väljer att inte skära i budgeten för utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden, och lägger ett mindre sparkrav på socialtjänsten än de styrande gör.
– Inget stålbad är nödvändigt, sa hon.