Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politikerns önskan: "Tappa inte hoppet för Navestad"

Lokalpolitikern Senad Mutic, 26, är förtvivlad över händelserna i sitt kära Navestad. Under måndagen ville han ge de boende i området nytt hopp efter kravallerna i påsk.

Det var en helt annan stämning i Navestad på annandagen. Polis, kommunledning och Svenska kyrkan var på plats och talade med de boende i området.

Det var en helt annan stämning i Navestad på annandagen. Polis, kommunledning och Svenska kyrkan var på plats och talade med de boende i området.

Foto: Privat

Norrköping2022-04-18 19:00

Tillsammans med lillebror Elvir bjöd han på korvgrillning på baksidan av Navestad centrum, bara lite drygt ett halvt dygn efter oroligheterna som blev till världsnyheter.

– Jag hoppas att det ska ge lite hopp åt folket här ute, säger han. Vi hade musik, umgänge och en diskussion om hur vi ska få upp Navestad efter detta.

Stora, etablerade byråer som Reuters, BBC och Al Jezeera har visat rörliga bilder från brinnande polisbilar och stenkastande ungdomar och unga vuxna från Navestad i Norrköping.

Senad, som är en driven socialdemokratisk politiker och förste vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden, är märkbart ledsen över händelserna.

– Nu gäller det att inte tappa hoppet för Navestad. Tvärtom måste kommunen gå in stenhårt med skarpa åtgärder. Vi behöver komma ut och prata, ha dialoger och synas och fråga Navestad-borna; Vad är det ni behöver nu?

I mitten av februari träffade jag Senad i ett vinterkallt och då rätt öde Navestad. Vi vandrade omkring i området som bjöd på en kolossal kontrast till det inferno som utspelades under helgen.

– Det här betyder några steg tillbaka för Navestad, det är helt klart så, men samtidigt måste se till helheten. Det som hände nu är inte något som Navestad står för. Området är familjärt, här finns bra skolor, bidragsberoendet och arbetslösheten har sjunkit. Det är viktigt att inte glömma bort hur det var innan de här händelserna, menar Senad Mutic, som själv är muslim.

På måndagsmorgonen var han hemma igen och pratade med folk.

– Jag tycker synd om de som bor här, många kunde inte ens lämna Navestad eftersom det brann på olika ställen. Min bild är att de flesta som var inblandade i kravallerna faktiskt inte kommer från Navestad. Sedan lockades en del boende med; unga killar som i början kanske till och med tyckte det var lite roligt.

Senad hyllar den lagstadgade yttrandefriheten men är ändå tveksam till hur tillstånden för att utföra exempelvis koranbränningar tillämpas.

– Jag tycker att tid, rum och risk borde vägas in när man låter personer som Rasmus Paludan får sprida sitt hat. Man kan titta på hans historik och hur han uttryckt sig, han är ju dömd för hets mot folkgrupp exempelvis.

– Sedan är såklart inte reaktionen okej. Jag tror det ligger mycket okunskap bakom oroligheterna i Navestad. Vad som behövs härute är goda förebilder och exempel, slutar Senad Mutic.

Karta: Guldringen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!