Det är minskade elevantal och ökade lokalkostnader som är huvudskälet till att Borgerlig samverkan nu föreslår nedläggning av inte mindre än fem förskolor och tre grundskolor i Norrköping. Utbildningsnämnden väntas gå back med 45 miljoner kronor och måste därför anpassa kostymen.
Varför har ni valt just de här enheterna för nedläggning?
– Det är färre barn i de områdena i staden så vi har inte behov av lika mycket lokaler där, och vad gäller Klockaretorpsskolan och Rambodalsskolan står de inför stora investeringar. Klockaretorpsskolans är uttjänt och skulle behöva rivas och byggas nytt. Det känns orealistiskt med tanke på att vi inte har de barnantalen utan de två skolor som finns i området täcker upp behovet.
Samma sak gäller Rambodalsskolan. Den är i behov av en renovering för 50 miljoner. Eftersom elevantalet minskar i området förslås istället att barnen får välja mellan två nya grundskolorna som byggs i området, Smedbyskolan och Kungsängsskolan.
– Vi måste prioritera de områden där vi inte täcker upp med lokaler. Vi går ur de lokaler vi kan för att få ner hyreskostnaderna samtidigt som vi minskar investeringskostnaderna, säger Cassel.
Kommer det innebära att personal sägs upp?
– Det kan vi inte utesluta. Till varje skola är det kopplat inte bara lärare, utan andra funktioner också. Varje sådan här sak måste vi analysera och vi har tid till det eftersom det här kommer att ske hösten 2024. Vi har alltid behov av våra lärare och pedagoger och där ser jag ingen anledning till oro att vi ska behöva säga upp någon av dem. Sen kan vissa tjänster vara knutna till vissa elevers behov och sådana saker kan ju förändras med elevsammansättningen. Så det är svårt att svara generellt.
Det har kommit fram kritik om att informationen om vilka skolor som ska stängas har gått ut samtidigt till media som till de som berörs. Hur ser du på det?
– Det är den kommunikationsplan som vi har tagit fram. Vi skulle vara transparenta, vi valde att gå ut öppet före beslutet för att det inte ska bli någon felaktig information. Vi är tacksamma för att media tar upp det. Det är en köksbordsfråga som berör så enormt många.
Maria Sayeler Benham (S), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden, är kritisk till hur processen har gått till.
– Det här var ju relativt väntat eftersom styret har hintat om det, men sen blev jag förvånad över att det var så många enheter man vill lägga ner. Jag har full förståelse för att vi behöver använda våra resurser på det mest effektiva sätt vi kan och att vi ska lägga pengarna på barn och personal, men ett problem som jag ser och som gör mig arg och besviken är själva processen. Jag fick ta del av handlingen idag (läs onsdag), jag visste inte mer om det här än någon annan, och så förväntas vi ta ställning till det nästa tisdag.
Men Ingrid Cassel avfärdar kritiken.
– Vi har ekonomisk uppföljning varje månad, allt är öppet och redovisas. Hon har tillgång till allt material och vet att vi har ett negativt ekonomisk utfall och har tagit beslut om att få balans på ekonomin, då förutsätter jag att oppositionen också bidrar med idéer och förslag i stället för att bara kritisera, svarar hon.