Paludan nekas tillstånd för valmöte

Rasmus Paludan får inte ha valmöte i Navestad på söndag. Polismyndigheten avslår hans ansökan.

Rasmus Paludan får inte ha valmöte i Navestad på söndag. Men kanske på annan plats i Norrköping.

Rasmus Paludan får inte ha valmöte i Navestad på söndag. Men kanske på annan plats i Norrköping.

Foto: Pavel Koubek/TT

Norrköping2022-05-13 17:56

Beskedet meddelades på polisens hemsida på fredagkvällen. Den dansksvenske högerextremisten från Stram kurs, som tidigare provocerat fram våldsamma sammandrabbningar mellan polis och motdemonstranter på en rad platser i landet, nekas tillstånd för sammankomster i Navestad och i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Polisen erbjuder i stället arrangören alternativa platser för möten i de två östgötakommunerna.

Hur Rasmus Paludan själv ställer sig till detta är oklart i skrivande stund men polisens besked var inte oväntat.

Tidigare i veckan har Paludan fått hålla sina möten på andra platser än de han sökt tillstånd för. Vid sammankomsterna i Borås och Trollhättan skilde en vattengrav honom från folkmassan vilket gjorde att direkta konfrontationer uteblev.

"Vi hot- och riskbedömer ställningstagande till olika platser och följer händelseutvecklingen på de platser i landet där liknande allmänna sammankomster nu arrangeras", säger Mikael Backman, kommenderingschef i polisregion Öst i en kommentar på polisens hemsida.

När Rasmus Paludan fick tillstånd för att bränna Koranen i Navestad under påskhelgen utbröt våldsamma kravaller. Bilar sattes i brand och polisen attackerades av upprörda demonstranter som kastade sten.

Flera hundra poliser skadades i upploppen och varningsskott avlossades mot den hotfulla folkmassan. Minst tre personer skadades enligt polisen av rikoschetter från avfyrade varningsskott.

En handfull personer sitter häktade efter att ha identifierats genom bilder och filmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!