Efterspelet av upploppen på skärtorsdagen och påskdagen i bland annat Navestad är nu i full igång. Jan Staaf, kanske mest känd för att ha lett utredningen av dubbelmordet i Linköping, är den som har fått ansvar för att leda arbetet. Det är en enorm mängd filmer, både från allmänheten och polisens egna kameror, som nu ska gås igenom av polisen.
– Vi har aldrig någonsin inom svensk polis haft så mycket material att jobba med vad gäller filmer, säger Jan Staaf, och jämför med Göteborgskravallerna för 20 år sen då allmänheten inte hade tillgång till att filma på samma sätt som idag.
En grupp på tolv personer, som leds av en åklagare, har nu en grannlaga uppgift framför sig.
– Vi är taggade och känner oss motiverade. Det här är ju allvarliga brott där kollegor kommit till skada och farit illa, både inom polis, räddningstjänst och ambulanspersonal. Det är väldigt angeläget för kåren och hela demokratin att den här typen av brott utreds på ett objektivt och bra sätt, säger Jan Staaf.
För att så effektivt som möjligt identifiera personerna på filmerna tar polisen hjälp av den senaste tekniken, ett system som annars används av NFC, Nationellt forensiskt centrum. Datoriserad ansiktsigenkänning gör att polisen kan söka på vissa parametrar i materialet.
– Med teknikens hjälp kan vi på ett snabbare sätt hitta de här personerna i filmerna utan att behöva titta på hundratals timmar film.
– Den här tekniken användes framgångrikt i jakten på terroristen på Drottninggatan och han greps ju som du vet, säger Jan Staaf.
Hittills har tre personer häktats efter kravallerna i Navestad men Jan Staaf gör en uppskattning att mellan 75 och 100 personer kommer kunna lagföras.
– Det kommer givetvis ta lång tid och vi kommer inte att försöka dra alla till rätten på samma gång, utan vi kommer göra det i olika kluster. Så det inte blir en jätterättegång om ett år.
Det stora material ni har tillförfogande, hur stor betydelse har det för hur många ni kan lagföra?
– Vi har ett bra utgångsläge. De här filmerna är A och O för att vi ska nå framgång, tillsammans med vittnesförhör, förhör med kollegor och så vidare. Sen hur många vi slutligen med åklagarens hjälp kan ställa inför domstol får vi se. Men jag tror att rättvisa kommer skipas.