I samarbete med 100-årsjubilerande Östgöta Konstförening genomför Konstmuseet under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. I sju rum med olika teman visas totalt 91 verk av ett femtiotal konstnärer.
– Jag är fullkomligt tagen av den här utställningen, säger museichef Helena Persson.
Vid en rundvandring står det också klart att det är en vacker och stundtals gripande utställning, med både äldre verk som lyfts fram och får en ny aktualitet och nyare verk. Ett bra grepp är att tre nu verksamma konstnärer bjudits in att skapa helt nya verk till utställningen.
– 100 år – och vi fortsätter framåt! säger Anders Lindkvist, ordförande för jubilerande Östgöta Konstförening, mycket nöjd med utställningen.
– Det är en stor uppgift att försöka göra ett urval under en så pass lång tidsperiod, nästan en omöjlig uppgift. Man får betrakta den här utställningen som ett förslag på hur man skulle kunna titta på den östgötska konstscenen under de gångna 100 åren, säger intendent Helena Scragg, curator för utställningen tillsammans med Stefan Hammenbeck.
De vill också att utställningen ska ställa frågor inför framtiden och ämnar i början av nästa år ordna ett seminarium om hur Östergötland kan fortsätta att vara en kreativ plats att verka på.
Den humoristiska titeln på utställningen är hämtad från recensioner av elaka konstkritiker på 1940-talet, som inte var i fas med en ung generations formspråk.
Utställningen rymmer allt från självporträtt och Norrköpingsmotiv till miljökommentarer från 60-talet till idag.
Ett av de tre nya verken är "Innan jag dör ska jag baka ett museum", där Louise Johansson Waite från Norrköping återskapat arkitektoniska element från Konstmuseet i bröd, och gjort surdeg med museets bakterieflora.
Maria Segersäll, Vadstena, har skapat verket "Mama Chui" i jordfärgad ull, med verket "Undervattnet" föreställande sjögräs på Vätterns botten som bakgrund.
Och så den fantastiska "Haren" av järn och papier-maché, en skör, mental gestalt, som för konstnären Camilla Akraka, från Väderstadtrakten, handlar om sorg, tårar och död.
När utställningen öppnar den 22 oktober, med extraöppet in på kvällen, bjuder härliga konstkollektivet Ugglan från Vadstena, som utlovar århundradets vernissage, in till en dadaistisk cabaré, och den veganska restaurangen Puck N Roll serverar mat och fika.