I december i fjol fattade tekniska nämnden beslut om att låta vägföreningarna ta över ansvaret för grönytor och lekplatser på de större orterna i ytterområdena. Det här har fått vägföreningarna att se rött och har också eldat på deras kamp som pågått i flera år, att kommunen helt ska ta över vägföreningarna. Kvartetten har dock stått fast vid beslutet från 2020, att så inte ska ske. Men i mars svängde Socialdemokraterna och nu, kort tid före valet, har de fått med sig hela Kvartetten på tåget. Nu ska en ny utredning göras som ska svara på hur ett övertagande kan ske till så låg kostnad som möjligt för både kommunen och vägföreningarna.
Varför kommer det här beskedet nu?
– Vi har diskuterat frågan aktivt inom Kvartetten en längre tid och när vi nu landade i en gemensam hållning tyckte vi att det var lika bättre att kommunicera det innan valet så att väljarna vet vad de har att förvänta sig, säger Olle Vikmång (S), kommunalråd.
Beskedet är dock inget som lugnar vägföreningarna och Vi villaägare.
– Det här är skrämmande likt diskussionerna som fanns för två år sen, de lovar inget, säger Lennart Petersson.
Han ser både oklarheter och felaktigheter i politikernas uttalanden, och faktum kvarstår, vid årsskiftet genomförs den planerade förändringen då utredningen inte kommer hinna bli klar tills dess.
– Flera vägföreningar kommer att stå utan styrelse då det inte finns några som vill ta ansvaret för lekplatserna, fortsätter han.
Centerpartiet har länge försvarat tidigare beslut och Karin Jonsson (C), tidigare ordförande i tekniska nämnden, fick vara ansiktet utåt för den impopulära förändringen. Hon lämnade posten i protest när Socialdemokraterna bytte åsikt.
Varför har ni nu svängt i frågan?
– Det har är ingen ideologisk fråga och Centerpartiet har ingen viss linje här. Det handlar om vad som varit praktiskt möjligt att genomföra. Det tidigare beslutet, när det handlade om att det skulle vara kommunal vägstandard, då har det inte varit praktiskt möjligt. Den dialog vi haft nu handlar om att sänka de kraven och då ser vi att det kan finnas en väg framåt, säger Markus Åkerman (C), ordförande i tekniska nämnden.
Vägföreningarna ser beskedet som valfläsk, vad säger du om det?
– Det får stå för dem. Men ur ett personligt perspektiv kan jag ju förstå att det finns en misstro. Eftersom politiken genom åren har bytt fot några gånger så förstår jag om det finns de som inte litar på att det här blir genomfört.
Det som händer nu är att en politisk arbetsgrupp ska utses som ska arbeta fram inriktningen för en ny utredning om vägföreningarna. Den ska vara klar till årsskiftet. Något datum för när själva utredningen ska vara klar finns inte, och de tidigare beslutade förändringarna genomförs därför vid årsskiftet som planerat. Det här har lett till att ett antal lekplatser i ytterområdena hotas av rivning, om inte vägföreningarna åtar sig att sköta dem.
– Jag vill verkligen inte att det rivs några lekplatser och det tror inte jag att vägföreningarna vill heller, och absolut inte deras medlemmar. Jag tror inte att det i slutänden kommer att rivas några, och jag vill vara tydlig med att kommunen river inga lekplatser om inte vägsamfälligheterna uttryckligen ber oss om det. Jag tror i grunden att vi är överens om att lekplatserna behövs, säger Olle Vikmång.