Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klart: Driften av lekplatserna lägg på vägföreningarna

Tekniska nämnden beslutade på tisdagen att lekplatserna i kommunens ytterområden ska skötas av respektive vägförening. Beslutet har vållat protester och dessutom är vägföreningarna och kommunen oense om vilka delar som vägföreningarna är ansvariga för.

Karin Jonsson (C) och Sture Valund tvistar om vem som har ansvar för lekplatserna i kommunens utvecklingsorter.

Karin Jonsson (C) och Sture Valund tvistar om vem som har ansvar för lekplatserna i kommunens utvecklingsorter.

Foto: Roland Klinga, Fredrik Jonson

Norrköping2021-12-15 08:00

Beslutet innehåller flera delar, bland annat hur bidragsfördelningen ska se ut mellan vägföreningarna, men det som vållat mest kritik är det som rör grönområden och lekplatser. Det är sju tillväxtorter (Åby-Jursla, Svärtinge östra, Kimstad, Skärblacka, Östra Husby, Ljunga, och Kolmården) som berörs av beslutet. Kommunen anser att det nuvarande systemet har skapat en otydlighet kring ansvaret för lekplatserna, vilket fått långdragna tvister som följd. Kommunen kommer nu att dela ut ett bidrag till föreningarna som ska täcka kostnaderna för drift och underhåll. De avsätter 3,2 miljoner årligen som ska fördelas mellan föreningarna utifrån hur stor yta de har att sköta. Skötseln övergår till vägföreningarna 1 januari 2023 och första året betalas också ett omställningsbidrag ut, vilket gör att det totalt blir fem miljoner kronor att dela på då.

Moderaterna och Sverigedemokraterna ville avslå hela förslaget (efter att Moderaterna först yrkat på återremiss) men fick inte igenom det.

– Jag tycker det är märkligt att de yrkade avslag även på den delen som gällde vägbidragen, det skulle ju ha lett till att vägföreningarna i hela kommunen inte fått några bidrag alls nästa år, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

De sju vägföreningarna har hela tiden varit emot förslaget om att ta över ansvaret för grönytor och lekplatser. Nu framkommer att kommunen och vägföreningarna också är oense om vad som är förrättat på vägföreningarna och då också formellt är deras ansvar. Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening, har krävt att det ska utredas.

– Vem har ansvaret för det som inte är förrättat på oss? Om vi gör någonting utöver vad som är förrättat så kan en medlem stämma oss i styrelsen om vi använder medlemspengarna till det. Därför är det viktigt att vi kan inte, får inte, ta på oss något som inte är förrättat på oss, säger han.

Som han tolkar förrättningen så är ingen av lekplatserna i Åby-Jursla deras ansvar juridiskt sett, och att det ser lite olika ut på andra ställen.

– Kommunen menar att en lekplats som ligger på en grönyta som är förrättad på oss automatiskt är vårt ansvar, men så är det inte. Det innebär bara att vi ska klippa gräs på grönområdet.

Karin Jonsson anser att nämnden gått vägföreningarna tillmötes genom ett tillägg i tjänsteskrivelsen. Där står nu "I samband med uppsägning av de avtal som avser grönskötsel ska, i det fall föreningen önskar, en dialog föras".

– Det finns ju regler för det här, men vi kan inte bestämma hur de ska tolka förrättningarna. Vi kan inte tvinga dem att göra något, säger Karin Jonsson.

Anser du att det är tydligt vad som är förrättat på vägföreningarna idag?

– Det är olika i olika föreningar. Men det är något som vi måste reda ut hur som helst. Men det kan vara så att vi inte kommer överens.

Ser du risk för att beslutet överklagas?

– Ja, det kan de ju göra. Men i grunden, vi ger ju ett bidrag som vi absolut inte är skyldiga att ge, utan det är för att stötta dem. Och vad skulle de överklaga det för?

Karin Jonsson anser att protesterna till stor del beror på otydligheter och missförstånd. 

– Vi måste klargöra tydligare vem som har ansvar för olika saker. Nu är det en hopblandning av allt möjligt, vilket skapar irritation.

Detta har hänt

Under många år kämpade de större vägföreningarna för ett kommunalt övertagande av vägarna i områdena.

2020 tog kommunfullmäktige beslut om att inte överta vägföreningarna.

Kommunens beslut överklagades till förvaltningsrätten, där kommunen fick rätt. Vägföreningarna har dock valt att överklaga till kammarrätten. 

Ett nytt förslag, som nu gått igenom, har arbetats fram som ska göra bidragssystemet mera rättvist. Samtidigt läggs mer ansvar på de större föreningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!