Juni månad var ovanligt torr och varm i större delen av landet. Tillsammans med västra Svealand och sydvästra Norrland var norra Götaland den landsände som upplevde en av de varmaste junimånaderna. Detta innebar också en långvarig torrperiod med väldigt lite nederbörd och mycket låga vattenflöden i bäckar och åar.
Det har fallit mer regn under första halvan av juli men för många lantbrukare är skadan redan skedd. Framförallt handlar det om problem med foderbrist – enligt LRF är vallskördarna sämre än normalt och med svag eller obefintlig tillväxt på betena. Många lantbrukare har redan behövt stödutfodra djuren.
Detta har lett till att Länsstyrelsen Östergötland nu fattat beslut om ett förlängt och utökat undantag vad gäller jordbruksstödet för att underlätta för berörda lantbrukare.
– När det är så torrt som det är i år är det viktigt att få fram så mycket foder som möjligt. Både för att det ska finnas mat till djuren under vintern och för att värna länets lantbrukare, så att vi kan upprätthålla vår livsmedelsproduktion, säger Kristoffer Hellberg, enhetschef för enheten för jordbrukarstöd vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.
Beslutet innebär att lantbrukare nu får skörda foder utan att få avdrag på jordbrukarstöden. Man får skörda trädor, alltså mark som egentligen vilar från produktion. Dessutom ges undantag även för skörd av fång- och mellangrödor. Dessa odlas i anslutning till huvudgrödor som havre och vete för att lagra kol i marken och minska näringsläckage från åkermark.
Man gör i och med detta alltså avsteg från åtgärder som i grunden är miljöfrämjande.
– Flera av de åtgärder vi nu väljer att inte ge avdrag för har som syfte att främja miljön och klimatet, men under ett år som detta behöver vi prioritera, kommenterar Kristoffer Hellberg.
– Utan dessa avdrag finns större risk för att vi tappar delar av vårt lantbruk, genom att företag inte klarar av det ekonomiskt men också att lantbruken som finns behöver minska sina djurantal drastiskt för att klara av vintern. Det i sig kan ha negativa effekter på våra natur- och kulturvärden, vår livsmedelsproduktion och klimatet.
Det här gäller till och med 31 oktober 2023 för lantbrukare vars ansökan om jordbrukarstöd handläggs vid Länsstyrelsen i Östergötland.