Under onsdagen enades nämnden om hur Strömvillan, som sedan 1977 fungerat i KFUM Norrköpings regi, ska drivas i framtiden.
Folkbladet har i flera artiklar beskrivit turerna bland politiker och tjänstemän som ville omvandla Strömvillan till ett kortidstillsyn enligt LSS för gymnasieungdomar och ambitionen var att driva verksamheten i egen kommunal regi.
Kontraktet med KFUM går ut i sommar och det fanns inledningsvis inga intentioner att upphandla verksamheten.
Något som KFUM Norrköping ordförande Bengt Ydebäck reagerade starkt på. Men nu har utbildningsnämnden tagit ett beslut som går ut på att Strömvillan kommer att ha både ett utökat korttidstillsyn och den HBTQI-certifierade fritidsgården.
– Det här ser bättre ut än det ursprungliga förslaget, vi har ju hela tiden varit inställda på en upphandling, säger Bengt Ydebäck.
Anledningen till att kommunen vill göra förändringar i Strömvillans verksamhet är det ökande behovet av korttidstillsyn för gymnasieungdomar (16-22 år).
Enligt lagen måste kommunen kunna erbjuda plats inom tre månader för den som har rätt till hjälp före och kanske även efter skoldagen. Det kan handla om ungdomar med autism utan intellektuell funktionsnedsättning eller unga med mycket stora stödbehov som behöver fysiska anpassningar.
En sån verksamhet (korttidstillsyn) finns redan i KFUM:s regi men nu ökas den rejält, till 25 platser.
Fritidshemmet (10-12 år) flyttas däremot från Strömvillan och tas över av skolorna.
– Vår prio har hela tiden att ge stöd till barnen med särskilda behov och det har aldrig varit politikernas vilja att ta bort fritidsgården från Strömvillan. Vi får enligt lagen inte förlänga kontraktet med KFUM Norrköping men de får absolut ge anbud, säger Ola J Hedin (L), vice ordförande i utbildningsnämnden.
Det är högst oklart när upphandlingen kan vara genomförd. Bengt Ydebäck tror inte det kommer ske innan nyår. Vilket betyder att det inte finns någon fritidsverksamhet i Strömvillan från 1 juli i år.
– Så det blir hur som helst ett glapp och vi har redan sagt upp sju tjänster hos oss.
Vad som händer med de unga som brukar besöka Strömvillan är oklart.
– Det får vi lösa genom tillfälliga samarbeten och vi har gett uppdrag att förstärka fritidsverksamheten i city, säger Ola J Hedin.
Hur det blir med KFUM:s engagemang i Folkparken är också osäkert. Även det kontraktet löper ut 1 juli.