Tjänstemännen i Norrköpings kommun har under en längre tid grubblat över framtiden för Strömvillan, där KFUM Norrköping sedan 1977 drivit öppen fritidsgård.
– Det får ta den tid det tar så att vi hamnar rätt, tycker Ingrid Cassel (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden. Det är ett komplext ärende och vi kan inte ställa barngrupp mot barngrupp.
Klart är att nuvarande avtal med KFUM går ut den sista juni och att föreningen med 1 200 medlemmar och 15 sektioner inlett förhandlingar om uppsägningar med sin personal.
Det innebär i så fall slutet på en 45-årig epok för den öppna fritidsgården, vilket Folkbladet skrivit om i tidigare artiklar.
Enligt ett förslag från utbildningsnämndens presidium ska lokalen istället användas till korttidstillsyn för ungdomar i gymnasieålder, en verksamhet som i så fall ska drivas i kommunal regi från den 1 juli i år.
Meningen var att frågan skulle behandlas hos utbildningsnämnden under onsdagen, men nu meddelar politikerna att man skjuter på beslutsfattandet. En ny genomlysning behöver göras, inte minst en konsekvensanalys då många unga berörs.
– Vi behöver ett underlag för att behandla vad finns det för alternativ för övriga verksamheter i Strömvillan Här har vi än så länge enbart den ena sidan, den att vi är i behov av KTT-platser, fortsätter Ingrid Cassel.
Enligt kommunens tjänstemän är det inte möjligt att skriva in fler ungdomar i den befintliga verksamheten på Eken, Klingsborg eller Ektorp. Att förvandla Strömvillan till KTT-verksamhet för gymnasieungdomar skulle betyda att de nuvarande köerna kortas ned.
Det till priset att barnen på öppna fritidsgården inte längre får tillgång till Strömvillan.
– De hänvisas till andra fritidsgårdar i kommunen, vilka ligger en bra bit från Strömvillan, säger Bengt Ydebäck, ordförande i KFUM Norrköping till Folkbladet.
Som även ifrågasätter Strömvillans lämplighet att ta emot ungdomar med olika funktionshinder.
– Det är en gammal lokal men jag antar att man kommer att behöva göra en del anpassningar.
Fritidsgården Strömvillan har i dagsläget en öppen 10-12-årsverksamhet, kvällsverksamhet för 12 år och uppåt och integrerad KTT verksamhet. Fritidsgården är även HBTQI-Certifierad.
Enligt Ingrid Cassel driver KFUM en väl fungerande verksamhet i villan.
– Vi moderater vill ju utöka samarbetet med KFUM. Inte avveckla, säger hon.