Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Misstanken: Lurade till sig miljoner från äldre

Ett 20-tal äldre lurades på sammanlagt 6 400 000 kronor. Nu åtalas åtta personer vid tingsrätten i Norrköping.

Varje år luras svenskar att lämna ut sina inloggningsuppgifter till bedragare.

Varje år luras svenskar att lämna ut sina inloggningsuppgifter till bedragare.

Foto: Fredrik Persson/TT

Norrköping2023-02-02 11:49

Senior åklagare Karin Sandén väckte under torsdagen åtal mot åtta personer i ett så kallat vishing-ärende mot ett 20-tal äldre målsäganden hemmahörande på olika platser i Sverige.

– Medelåldern på målsägarna är 77 år och enligt min mening motsvarar brottsligheten ett flerårigt fängelsestraff. 

Vishing brukar förklaras med att en bedragare kontaktar personer via telefon för att få tag på konfidentiell information, som person- och inloggningsuppgifter. Order om att betala en räkning eller installera ett program förekommer också.

– Fokus i den här satsningen har inte varit att följa pengarna eller penningtvättarna, utan att rikta oss högre upp och titta på vilka som styr för att kunna lagföra dem. Därför är det tillfredsställande att jag nu kan åtala en administratör och en organisatör utöver sex så kallade penningmålvakter, säger senior åklagare Karin Sandén vid Åklagarkammaren i Norrköping.

Två män från Norrköping är häktade sedan tidigare, de misstänks vara hjärnorna bakom nätverket av kriminella.

Den totala brottsvinsten i det här klustret är på 32 miljoner kronor under 2022.

Vishing är en förkortning av ”voice phising”. Varje månad beräknas brottsvinsterna från vishingbedrägerier i Sverige uppgå till cirka 35 miljoner kronor. Hur mycket exakt det rör sig om vet ingen, mörkertalet antas vara stort eftersom många lurade kan känna skam eller skuldkänslor efter att ha blivit lurade av de skickliga bedragarna.

I det här målet har de drabbade blivit uppringa och förmåtts lämna ut bankuppgifterna till bedragarna. Polisens utredare har hittat 256 fullbordade brott från januari till november förra året. Offren är spridda över hela landet.

Hur ser bevisningen ut?

– Det handlar om hur pengarna förts vidare från konton och hur de inblandade kommunicerat med varandra, säger Karin Sandén.

Har ni kunnat rädda några pengar från bedrägerierna?

– En del transaktionerna har kunnat stoppas. Dessutom har vi gjort en hel del beslag och tagit kontanter, guldtackor och andra lyxvaror från de misstänkta.

Av de åtta åtalade är sju män. Samtliga är i åldern 26-44 år. Flera av dem är hemmahörande i Östergötland, några är skrivna i Jönköpings län.

Det är oklart när förhandlingarna i bedrägerimålet kan inledas i Norrköping.

Antalet anmälningar för denna typ av bedrägeri har ökat med 60 procent 2021 jämfört med samma period 2020, enligt åklagarkammaren i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!