Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisens frustration: "Bedrägeribrotten fortsätter öka"

Bedrägeribrott mot äldre fortsätter att vara en lukrativ bransch. Polisen varnar för att brottsligheten snarare ökar än minskar.

Många äldre kontaktas av personer som vill komma åt offrets pengar och värdesaker.

Många äldre kontaktas av personer som vill komma åt offrets pengar och värdesaker.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrköping2023-01-13 16:30

– Det är frustrerande med tanke på vårt intensiva arbete med att sprida information, säger Åsa Willsund, bedrägeriutredare vid polisen i Norrköping.

Den senaste tiden har kriminella varit synnerligen aktiva i Östergötland.

– Bara i torsdags gjordes fem försök i Motala, Vadstena och Linköping under en och en halv timme. Det positiva är att ingen av de drabbade verkar ha lämnat ifrån sig bankkoder eller värdefullt gods.

Enligt Åsa Willsund är även Norrköping drabbat av den här formen av lurendrejeri och tillvägagångssätten liknar många gånger varandra.

– Offret kan bli uppringd av någon som presenterar sig från en bank, polisen eller kanske försäkringsbolag och berättar att det just nu sker mycket stölder i området. Man erbjuder hjälp och skydd och föreslår att eventuella smycken eller värdesaker ska låsas in i bankfack. En annan person kommer sedan till bostaden för att hämta sakerna.

Fortsätter Åsa Willsund:

– Den här typen av brott riktar sig mest mot äldre och ensamstående kvinnor. 

Den andra varianten är att den drabbade blir uppringd och informerad om att någon försökt kapa dennes identitet. Sedan luras man att lämna ut sina uppgifter.

Polisen jobbar intensivt med att informera de äldre, men det handlar även om att ge samma kunskap till anhöriga och personal som har att göra med äldre i sin yrkesroll.

– Vi försöker begränsa tillgången på tilltänkta offer.  Förhoppningen är att vi framöver ska se en nedgång i fullbordade brott, det vore fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!