En rapport från ideella organisationen Suicide Zero visar att Norrköping tar frågan på stort allvar och att det preventiva arbetet kring självmord prioriteras.
Förra hösten skickade organisationen ut en enkät till landets 290 kommuner. 181 svarade. Frågorna gällde hur kommunernas strategier om förebyggande arbete kring självmord fungerar. När svaren sammanställts kunde kommunerna placeras i tre olika kategorier: Grön, gul eller röd beroende på resultatet.
Bara 10 av de 181 svarande kommuner bedöms ha goda insatser för att förebygga självmord, de kunde därmed ges grönt ljus. Norrköping samlade ihop 19 poäng av 27 möjliga och hade behövt ytterligare en för att lämna den gula samlingen. Dock var man klart bäst bland de östgötakommuner som svarat på enkäten.
Valdemarsvik fick endast tio poäng. Linköping, Söderköping och Finspång svarade inte.
20 östgötar avslutade självmant sina liv 2020 och varje år tar nära 1 500 personer sina liv i Sverige, enligt siffror från Suicide Zero. Det är fyra om dagen.
– Bakom varje siffra finns en unik människa och ofta efterlevande som tvingas uthärda den svåraste av förluster. Om fler kommuner i länet utvecklar sitt arbete kan liv räddas, och alla insatser är inte resurskrävande. Det finns goda exempel att inspireras av, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
Sara Birgersson har ansvaret för arbetet i Norrköping och jobbet med att förebygga självmord har pågått i flera år genom olika projekt som exempelvis "Våga fråga" och utbildning av personal i enheterna.
Enligt statistiken är självmord vanligast bland äldre, plus 85 år.
– De som är ensamma och inte i kontakt med kommunen kan vara svåra att nå, inser Sara Birgersson. Därför är det viktigt att alla aktörer inom kommunen är delaktiga i det preventiva arbetet. Vi behöver göra det här tillsammans.
Folkbladet har tidigare skrivit om Norrköpings arbete kring psykisk ohälsa i en rad artiklar och nu ska alltså ambitionsnivån höjas ytterligare.
– Nya riktlinjer i arbetet kommer att antas under året, lovar Sara Birgersson.
Efter dubbelmordet i Malmö tidigare i veckan aktualiseras frågan kring ungas mående på nytt.
Den misstänkte mördaren var 18 år och elev på skolan där två lärare dödades.
– Vårt arbete bygger på att hitta elever som mår dåligt och hänvisa dem till personer som kan hjälpa.