Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mötesplatsen för grön elektronik invigd: "En milstolpe"

I Norrköping bedrivs världsledande forskning inom organisk och tryckt elektronik och nu har branschen fått en egen mötesarena mitt i Industrilandskapet. "Vi vill behålla Norrköping som centrum för den här tekniken", säger Eva Eriksson, projektledare.

Eva Eriksson, projektledare på HOPE mötesarena, visar en solcellslampa som inspirerats av en blåklint i formen. I det här rummet ska det bli ett innovationslabb så småningom, där unga ska inspireras till att jobba med den nya tekniken.

Eva Eriksson, projektledare på HOPE mötesarena, visar en solcellslampa som inspirerats av en blåklint i formen. I det här rummet ska det bli ett innovationslabb så småningom, där unga ska inspireras till att jobba med den nya tekniken.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-04-04 15:00

Mötesarenan kallas för HOPE, Home of Organic and Printed Electronics, och har varit igång under mars månad. Men under tisdagen var det officiell invigning med ett par hundra besökare. Först kom forskare och spinout-företag från universitetet, sen representanter från kommunen, näringslivet och regionen. Ytorna är stora och rymmer både showroom, föreläsningssal, coworkingytor och konferensrum bland annat. I bottenplan finns också företaget Ligna Energy, ett av de företag som startat ur forskningen på universitetet och nu gör resan mot att bli ett kommersiellt bolag. Ett helt våningsplan ovanpå väntar på att fler företag ska flytta dit.

– Företagen får själva designa hur de vill att sina kontor och produktionsverkstäder ska se ut, och vi har ett företag som är på väg in där, säger Eva Eriksson.

I dagsläget är det 13 bolag inom organisk och tryckt elektronik som kan dra nytta av huset.

– Då är det allt från de som har en idé till de som redan har etablerat sig. Men i och med att forskningen går framåt, och det händer väldigt mycket, så ökar andelen spinouts, som vi kallar det för. Det finns ett underlag som gör att det kommer att öka, säger Eva Eriksson.

Det är i uppbyggnadsfasen mellan forskningsbolag och kommersiellt bolag som Norrköping riskerar att förlora företagen om de väljer att flytta utomlands eller till huvudstaden.

– Vi vill ju ha dem här! Vi vill behålla Norrköping som centrum för den här tekniken. Det är här vi har forskning som är världsspecifik, säger Eva Eriksson.

Genom HOPE underlättas bland annat för företagen att möta större företag som är nyfikna på deras teknik. Ytterligare en tanke är att bygga ett innovationslabb och bjuda in skolklasser för att locka dem att studera och så småningom kanske jobba i branschen.

– Det är något vi utvecklar efter hand men vi har väldigt mycket planer på att engagera ungdomar och försöka öka intresset för det här specifika området.

Bakom satsningen står Norrköping Science Park, Linköpings universitet, RISE och Fastpartner. För Jonas Nilsson, vd på Norrköping Science Park, är det en stor dag. 

– Det känns extremt bra! Det är en stor milstolpe i ambitionen att ta nästa steg mot en ny grön industri inom elektronik, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!