Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företag inom organisk elektronik får ett eget hus

I Norrköping bedrivs världsledande forskning inom området organisk och tryckt elektronik. Nu får branschen ett eget hus i Industrilandskapet. Det blir en plats för både tillverkning, möten och inspiration.

John Söderström, marknads- och säljansvarig på Ligna Energy, ser positivt på flytten när bolaget nu går från att vara ett forskningbolag till att bli ett kommersiellt bolag. Företaget har åtta medarbetare i dag och räknar med att fördubbla antalet anställda under nästa år.

John Söderström, marknads- och säljansvarig på Ligna Energy, ser positivt på flytten när bolaget nu går från att vara ett forskningbolag till att bli ett kommersiellt bolag. Företaget har åtta medarbetare i dag och räknar med att fördubbla antalet anställda under nästa år.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-07-12 11:00

De senaste 20 åren har det satsats stort på forskning inom organisk och tryckt elektronik i Norrköping. Ett av de företag som fötts ur forskningen är Ligna Energy, som enkelt uttryckt tillverkar batterier av restmaterial från skogsindustrin. Hittills har företaget i huvudsak hållit till i lokaler på Linköpings universitet.

– Vi har velat sitta nära forskningsgruppen i början av bolagets resa, men nu när vi vuxit i antal personal så börjar det bli trångt. Vi går också från att vara ett forskningbolag till att bli ett kommersiellt bolag och att få ut det här på marknaden. Det finns något bildligt i att vi lämnar de gamla lokalerna nu och göra den här resan, säger John Söderström, marknads- och säljansvarig på Ligna Energy.

Det är i Kunskapsgymnasiets gamla lokaler i Industrilandskapet som huset för "framtidens elektronik" ska inhysas. Ligna Energy tar cirka 40 procent av den totalt cirka 2 000 kvadratmeter stora ytan till sin tillverkning.

– Vi behöver inte jättemycket plats, vi har ett högteknologiskt sätt att producera på.

Norrköping Science Park är en av aktörerna i projektet HOPE (Home of Organic and Printed Electronics) och ligger bakom att det nu skapas en fysisk mötesplats. 

– Huset var från början ett tryckeri, nu blir det en plats för tryckt elektronik. Snacka om omställning, säger Jonas Nilson, vd på Norrköping Science Park.

Fastighetsägaren Fastpartner står för ombyggnationen av lokalerna och Norrköping Science Park hyr in sig i de allmänna ytorna. Där kommer att finnas kontorsplatser, ytor för co-working och ett innovationslabb där man kan testa tekniken och olika produkter.

– Det ska vara en yta där man kan experimentera på ett lekfullt sätt. En ambition är att det är något som ungdomar tycker är intressant och spännande, säger Jonas Nilson.

– Vi vill inspirerar skolungdomar till ett ökat intresse för hårdvara och naturvetenskap. Det här är grejer som går att ta på. Det är ett nytt sätt att framställa elektronik som är hållbar och som dessutom kan produceras i Europa. 

John Söderström är positiv till den fysiska mötesplatsen av flera skäl. Dels hoppas de locka nyutexade studenter att vilja jobba med det de gör, dels finns större möjligheter att visa upp sig och ta emot besök.

– Men också samverkansbiten med branschen är viktig för oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!