Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

IS-kvinnan får tillbaka sina barn - "Är inget hot"

IS-kvinnan från Norrköping kan återförenas med sina fyra barn igen. Det har förvaltningsrätten bestämt.

Kvinnan får tillbaka sina fyra barn som alla omhändertogs i september förra året då hon utvisades från Syrien, misstänkt för krigsbrott.

Kvinnan får tillbaka sina fyra barn som alla omhändertogs i september förra året då hon utvisades från Syrien, misstänkt för krigsbrott.

Foto: Arkivbild

Norrköping2022-04-20 06:45

Enligt domen ska barnen vara placerade enligt LVU i hemmet hos mamman, som numera bedöms ha en god föräldraförmåga och inte längre visar tecken på att ha radikala åsikter.

Folkbladet har i flera artiklar skrivit om kvinnan från Norrköping som reste med sig man till Syrien för att stödja terrorgruppen IS, Islamiska staten. Paret hade två små flickor med sig på resan och familjen utökades med två pojkar under vistelsen i Mellanöstern.

Men krigslyckan vände för den fruktade organisationen och 2018 stupade maken i strid. Lite senare fördes mamman och de fyra barnen till ett fångläger i nordöstra Syrien och den 7 september förra året utvisades familjen till Sverige av det kurdiska självstyret.

När planet landade på Arlanda omhändertogs barnen direkt av socialtjänsten och mamman greps, misstänkt för krigsbrott.

Själv har hon hela tiden hävdat att hon lurades till att resa med till Syrien. I stället hade hon planerat för semesterresa till Kroatien och Turkiet. Väl på plats i IS-kontrollerat område fanns ingen möjlighet att fly, har hon berättat.

Sedan hemkomsten har de fyra barnen bott i olika familjehem och mamman, som nu är i 30-årsåldern, stod nyligen inför rätta anklagad för bidragsbrott. 

Men nu river förvaltningsrätten upp socialnämnden i Norrköpings beslut om att barnen ska vara placerade i familjehem. Utredningar visar att kvinnan visat att hon har förmåga att aktivt söka egen bostad och arbete och det är troligt att hon framöver kommer att kunna försörja sig och barnen utan stöd från samhället. 

I kontakt med polisens Nationella operativa avdelning (NOA) i förra månaden framkommer dessutom att utredningen gällande krigsbrott är nedlagd. 

Man bedömer att varken kvinnan eller barnen visat tecken på radikalisering under åren i Syrien.

Av intyg från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) den 30 mars 2022 beskrivs även att det är tydligt att mamman är den viktigaste anknytningspersonen för barnen. 

"En ytterligare separation från barnen skulle kunna innebära mycket allvarlig negativ påverkan på barnens psykiska mående och fortsatta utveckling", skriver man bland annat.

Enligt rapporten var det endast maken och mamman som var extremister i släkten, båda avled i Syrien.

"Den fortsatta LVU-vården ska numera ske i hemmet hos mamman under familjebehandling. Mammans förmåga att skydda barnen från extremism och radikaliserad miljö ska löpande bedömas", skriver Förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!