Kvinnan reste till Syrien 2015 tillsammans med sin man och deras två barn. Under tiden i Syrien, där de ska ha anslutit sig till terrororganisationen IS, fick paret ytterligare två barn.
Mannen är numera avliden, men kvinnan återvände till Sverige i början av september tillsammans med sina fyra barn. De hade då blivit utvisade av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.
De fyra barnen tvångsomhändertogs av socialnämnden i Norrköping och placerades i jourhem. Förvaltningsrätten har nu tagit ställning till socialnämndens ansökan om att barnen ska få vård med stöd av LVU, lagen om vård av unga.
Socialnämnden har uppgett att både kvinnan och barnens pappa bedömts vara delaktiga i och stöttat en terrororganisation. Detta enligt uppgifter från bland annat Säkerhetspolisen.
Under tiden i Syrien har barnen förlorat sin pappa och andra anhöriga till följd av strider. Enligt socialnämnden har barnens hälsa och utveckling tagit allvarlig skada av resan till Syrien. De har bristfälliga kunskaper på grund av missad skolgång samt behov av sjukvård.
Kvinnan har uppgett att hon inte rest till Syrien frivilligt. Hon hade bestämt sig för att skiljas från barnens far 2015, men gick med på att först göra en sista semesterresa till Bosnien och Turkiet.
"I Turkiet fick hon klart för sig att barnens pappa planerade att föra hela familjen till Syrien. Hon försökte göra allt som stod i hennes makt för att de inte skulle åka dit", skriver förvaltningsrätten i en sammanfattning av kvinnans vittnesmål.
Kvinnan, som är delgiven misstanke om krigsförbrytelse, tillbakavisar alla uppgifter om att hon skulle ha varit delaktig i terrororganisationen. Hon säger sig helt ta avstånd från terrororganisationens ideologi.
Oavsett om resan till Syrien var frivillig eller inte konstaterar förvaltningsrätten att barnen har flyttats från en stabil tillvaro i Sverige till en livshotande miljö i Syrien. Rätten anser att kvinnan "på ett allvarligt sätt har brustit i omsorgen om sina barn då hon inte har haft förmågan att kunna skydda dem från en miljö som präglas av krig, våld och radikalisering".
Enligt rätten är det också tveksamt om hon har förmågan att skydda barnen från risken att utsättas för radikalisering.
"Mot bakgrund av vad barnen har varit med om är det, i vart fall i detta skede, nödvändigt med vård i familjehem i enlighet med vårdplanerna."
Beslutet om vård gäller omedelbart.