Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åklagare: Miljonerna gick inte till assistentlöner

Den handikappade kvinnan kvitterade ut mer än 13,5 miljoner kronor för att avlöna sina assistenter. Men pengarna gick till annat och nu sitter den före detta nämndemannen häktad, anklagad för att ha svindlat Försäkringskassan.

Fler kan komma att misstänkas för bidragsbedrägerier mot Försäkringskassan.

Fler kan komma att misstänkas för bidragsbedrägerier mot Försäkringskassan.

Foto: Adam Wrafter/TT/UNT-arkiv/Montage

Norrköping2023-01-23 20:00

I slutet av förra veckan begärdes två kvinnor från Norrköping, mor och dotter, häktade av åklagare Sabina Eklund vid ekobrottskammaren i Linköping. Folkbladet har tidigare skrivit om fallet och vi har rapporterat om mamman som varit engagerad politiskt i Norrköping och dessutom innehaft uppdrag som nämndeman vid tingsrätten.

Åklagare Sabina Eklund hävdar att mamman på sannolika skäl gjort sig skyldig till 23 fall av bedrägeribrott, samt 15 fall av grovt bidragsbrott under perioden 20 februari 2018 till 22 mars 2021.

Dottern är på sannolika skäl misstänkt för elva grova bedrägeribrott samt 15 fall av grovt bidragsbrott.

– Brotten består i att man redovisat ersättningstimmar för assistenter som sedan inte har utförts. 

I oktober 2000 beviljades kvinnan ersättning från Försäkringskassan. Enligt kvinnans egna uppgifter är hon i behov av dygnetrunt-vård. Hon har uppgett att hon behöver hjälp vid sänggående, toalettbesök, matlagning, personlig hygien med mera.

Under den senaste tioårsperioden har hon kunnat kvittera ut över 13,5 miljoner kronor, i snitt 115 000 kronor per månad för att avlöna sina assistenter.

Men för några år sedan väcktes misstankar om hennes tillstånd och polisen punktmarkerade kvinnan under 22 dagar i slutet av 2020. Då visade det sig att hon var mer rörlig och aktiv än vad hon berättat för Försäkringskassan.

Poliserna kunde inte heller se att assistenterna fanns på plats för att vara behjälpliga för kvinnan, som bland annat sågs i arbete på en bilfirma, handla varor på egen hand och till och med bära tunga kassar.

Den 10 mars 2021 stoppades utbetalningarna och Försäkringskassan skickade ett återkrav till kvinnan på 13 510 919 kronor. Genom sin advokat överklagade hon till Förvaltningsrätten som kom fram till att återkravet bara skulle gälla två månader, för januari och februari 2021. Summan prutades därmed ned till 227 115 kronor.

Men Försäkringskassan har inte gett upp och har bett Kammarrätten om en ny bedömning. 

Försäkringskassans jurister skräder inte orden efter Förvaltningsrättens besked.

"Försäkringskassan förstår inte hur förvaltningsrätten har konstaterat att återkrav av assistansersättning inte kan göras från januari 2021 när polisens spaning med observationer startade redan 5 maj 2020 och redan där finns observationer av NN (kvinnan namn) där hon har en klart bättre funktionsförmåga än vad hon fått utbetald assistansersättning för", skriver Försäkringskassans jurist Mathilda Müller Löfvenberg i ett yttrande.

Fler personer än mamman och dottern är misstänkta för oegentligheter i samband med assistensskandalen i Norrköping.

– Ja, det finns fler i utredningen, men jag vill inte berätta hur många det rör sig om då vi inte har hunnit höra samtliga ännu, slutar Sabina Eklund på Ekobrottskammaren i Linköping.

De två häktade förnekar brott.

Mamman hävdar att hon visst har och haft behov av assistans men att sjukdomen uppträtt i skov och att hon haft perioder av bättre mående. 

"Att en polis anser att hon har bättre bålstabilitet eller att hon vid enstaka tillfällen kan hålla i en telefon eller göra kortare förflyttningar påverkar inte det faktum att hon har mycket stora hjälpbehov avseende sina grundläggande och andra personliga behov", skrev kvinnans advokat i ett yttrande.

Krävdes på 13,5 miljoner

Kvinnan som är i 50-årsåldern beviljades redan år 2000 ersättning från Försäkringskassan för assistens eftersom hon ansågs ha ett stort behov av stöd i vardagliga livet. Men utredningar har visat att hon inte alls var i behov av hjälp och ett återkrav för den senaste tioårsperioden skickades till kvinnan som överklagade och fick delvis rätt i Förvaltningsrätten, som sänkte återbetalningen till drygt 200 000 kronor. Nu har Försäkringskassan överklagat till Kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!