Återkallandet av tillståndet skulle betyda att Språk och Kultur Norrköping AB inte längre får bedriva förskoleverksamhet och att enheterna förskolan Ljuset Söder på Mamregatan i Hageby och Ljuset Norr på Luntgatan stängs den 15 augusti. Motivering: allvarlig ekonomisk misskötsamhet inom huvudmannakretsen.
Skolinspektionen återkallade nyligen föreningen Al-Noor Al-Islamias tillstånd att bedriva skolverksamhet och den muslimska friskolan Kunskapsljuset tvingades stänga. De ansvariga i föreningen har till största delen varit samma personer som stått bakom Språk och Kultur.
Kommunen, utbildningsnämnden, är tillsynsmyndighet för fristående förskolor enligt skollagen. Regelbundna tillsyner har visat på allvarliga brister hos Språk och Kultur Norrköping AB. Motiveringen till förslaget att dra in tillståndet för förskoleverksamhet är att personerna bakom bolaget bedöms olämpliga.
Förskolan Ljuset Söder startade 1998, då som en del av grundskolan Kunskapsljuset, under huvudmannen Al-Noor Al-Islamia. 2008 blev förskolan ett eget bolag. Sedan 2012 har Språk och Kultur Norrköping varit huvudman, och 2013 utökade man med en enhet, förskolan Ljuset Norr.
Utredningen konstaterar en bristfällig hantering av det skattefinansierade bidraget som huvudmannen får från hemkommunen för att bedriva utbildning. Bidraget har nyttjats till både privata kostnader och till hotellverksamhet inom dotterbolagets fastighetsbolag. Ett lån på fyra miljoner kronor har inte återbetalats till moderbolaget.
Enligt belastningsregistret har en väsentlig person inom bolagets koncern och ägar- och ledningskrets, den tidigare vd:n, förekommit i en dom om bokföringsbrott i två fall, ett inom förskolans bolag och det andra inom den närliggande ideella föreningen Al-Noor Al-Islamia.
I januari 2022 avgick samtliga inom ägar- och ledningskretsen för Språk och Kultur och fyra nya personer registrerades som representanter. Günay Dogan är ny vd och styrelseordförande i bolaget. Han och den nya styrelsen är samma personer som ville gå in som styrelse för Kunskapsljuset, ett byte som aldrig blev av. Istället förvärvade de förskolorna, där de alla har barn.
– Jag är nytillträdd och tog över verksamheten i januari. Det här är egentligen ett bagage från den gamla styrelsen och den gamla vd:n, som klandras för misskötsamhet, säger Günay Dogan som säger att den nya styrelsen satsat på ett utveckla enheterna.
– Det är trist att det blivit som det har blivit, fortsätter Dogan som känner sig tagen av beskedet om förslaget att dra in tillståndet, även om han känt att det varit på väg.
Om tillståndet dras in hoppas han att allt ska landa på bästa sätt för barnen och personalen, oavsett om enheterna lever kvar med en annan huvudman, eller om barnen flyttas: att barngrupperna hålls ihop. Förskolan Ljuset är enligt Dogan icke-konfessionell.
Enligt Amanda Yman, sakkunnig vid utbildningskontoret, finns det en beredskap hos kommunen att ta emot de 75 barnen. Om det blir beslut om indraget tillstånd ska verksamheten avvecklas under ordnade former.
– Det är jättebra att vi som kommun gör de här utredningarna och är noggranna. Det finns ju krav på vad man ska uppfylla för att bedriva förskola, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.