Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler barn i Norrköping som vill ha laktosfri mat

Är barnen i Norrköping laktosintoleranta i större utsträckning än i andra kommuner? Om inte tror kommunalråd Sophia Jarl (M) att det finns pengar att spara.

Laktosfria produker är dyrare än andra och specialkost kräver mer personal. Nu vill det politiska styret införa obligatoriskt läkarintyg för att elever ska få specialkost.

Laktosfria produker är dyrare än andra och specialkost kräver mer personal. Nu vill det politiska styret införa obligatoriskt läkarintyg för att elever ska få specialkost.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköping2023-05-27 14:00

Som vi tidigare berättat har Moderaterna lämnat in en motion om att kommunen ska införa obligatoriska läkarintyg för specialkost och att skolbespisningen ska erbjuda vegetarisk mat till elever som vill utesluta exempelvis fläskkött av religiösa skäl.

Det är 20 procent av den mat som kostenheten lagar till som är specialkost. Enligt Moderaternas motion är den maten fyra till fem gånger dyrare än vanlig mat. Det är inte bara för att råvarorna är dyrare utan för att den kräver en speciell tillagningsprocess och inte får komma i kontakt med annan mat.

– Det kräver mer personal, säger Sophia Jarl.

För att få ner kostnaderna vill Moderaterna strama upp riktlinjerna.

Hur ska ni spara pengar på det här? Tror ni att elever väljer glutenfri mat utan att vara glutenintoleranta?

– Inte när det gäller glutenintolerans. Men vi har en stor procentuell andel som anger att de är laktosintoleranta och det är flera procentenheter mer än vad det är i riket. Det kan ju vara så att Norrköping är specifikt då, men då får man visa det utifrån att man har ett läkarintyg. Mat för laktosintoleranta är dyrare än annan, det vet alla som har ett barn som är laktosintolerant. Det är klart att det påverkar kostnaderna.

Möjligheten att välja bort råvaror av religiösa skäl ska ha tagits bort redan när kostriktlinjerna ändrades 2021, men Sophia Jarl tror inte att det har slagit igenom fullt ut i verksamheterna.

– Det är bra om vi har mött upp det, men i och med att vi fattar beslut om att bifalla den här motionen blir det än tydligare. Jag får olika indikationer på att skolorna fortfarande har lite olika menyer. Förhoppningsvis blir det nu både tydligare och stramare, och mer likvärdigt, säger hon.

Hur blir det för de som är veganer?

– Det är en fråga som Vänsterpartiet lyfte. Det är ungefär 50 personer i Norrköpings skolor och förskolor i dag som är det. Veganism är en livsstil som man väljer och det är klart att vi kan inte möta upp alla livsstilar som människor väljer att ha. Några kan välja att bara äta LCHF eller GI-mat, man kan dra det så långt som att man kan äta ägg men att det måste vara från ett visst ställe, eller att fisken måste vara fiskad i Sankt Anna. Och det går inte för en kommun att med skattesedeln bekosta sådana val av livsstilar. De kommer i stället att få äta av det vegetariska alternativet.

Beslut i frågan fattas i kommunstyrelsen på tisdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!