Det var på sensommaren som en kulturdebatt plötsligt flammade upp i Norrköping vilken också spred sig i landet. Grunden till det hela var en omorganisation av kommunorganisationen samt en utredning om Louis de Geer konsert & kongress skulle säljas ut eller inte.
Det här ledde till att många inom kultursfären reagerade på olika sätt. Folkbladet berättade i slutet av augusti om en namninsamling med namnet "Rädda Norrköpings kultur – Stoppa försäljningen av Louis De Geer-hallen" som elever i klass 2 på de Geer-gymnasiets musiklinje drog igång.
På fredagseftermiddagen har sex av eleverna samlats utanför kommunstyrelsens kontor på Tegelängsgatan med en stadig papperstrave. De ska lämna över sin namninsamling till kommunalrådet Sophia Jarl (M). Vi frågar hur intresset har sett ut?
– Från början var intresset väldigt stort och medialt uppmärksammat men som med allt så går det ju ner lite med tiden. Sedan kunde vi se mer aktivitet vid vissa event som till exempel Kulturnatten, säger eleven Josefine Arnell.
– De senaste månaderna har det legat på en lite lägre nivå men vi har ändå fått in några påskrifter nästan varje dag,
I bibban av papper man har med sig finns idag 3 894 namn.
– Grejen med vår namninsamling är också att det är namn från hela Sverige, vi har många namn även från exempelvis Stockholm och Linköping men egentligen hela landet, förklarar Alma Olsson.
Så kommer Sophia Jarl vandrande över parkeringen och hälsar på ungdomarna, flera av dem har hon träffat tidigare. Alma Olsson berättar bakgrunden och uppmanar att inte ta stora beslut som man inte vet konsekvensen av.
– Vi vill se det här som ett förord till en folkomröstning för det finns ett stort stöd för SON och Louis de Geer.
Så lämnas namninsamlingen över och Sophia Jarl önskar alla ungdomar god jul. Vi tar några ord med Sophia Jarl efteråt om var frågan om Louis de Geer står i nuläget.
– Vi tar oss framåt steg för steg, det är en stor och omfattande analys som ska göras. Vi för dialog med intressenter och vi för dialog med Scenkonst Öst med flera. Vi är inte klara och det finns inget beslutsunderlag ännu, berättar Sophia Jarl.
– Det har tagit lång tid men det är ju för att vi har respekt för att det är en stor analys som ska göras, det får ta den tid det tar. Det är ju som ungdomarna säger, det är en omfattande fråga som berör en del människor och då ska vi vara varsam i de beslut vi lägger fram.