Vi träffar eleverna Josefine Arnell, Melker Elvstrand och Alma Olsson utanför musiklinjens lokaler intill De Geergymnasiet. De går samtliga i ES 22 C, alltså tvåan på det estetiska programmet med inriktning musik.
Efter den senaste veckans turbulens när det gäller kulturen i Norrköping drog klassen igång en namninsamling med namnet "Rädda Norrköpings kultur – Stoppa försäljningen av Louis De Geer-hallen" där antalet påskrivare snabbt vuxit.
Hur kommer det sig att ni fick den här idén?
– Det var min mamma som nämnde att man diskuterade att sälja Louis De Geer och med tanke på hur mycket vi jobbar med SON så borde vi engagera oss i frågan, berättar Melker Elvstrand.
– Då skrev jag om det i vår klass-chatt och ett förslag kom upp om en namninsamling, så då drog vi igång den.
Josefine Arnell tror att uppslutningen i klassen beror på att man valt att fokusera på den konkreta frågeställningen om en eventuell försäljning av Louis De Geer konsert och kongress:
– Vi känner att vi har ett annat perspektiv än vad många andra har i debatten. Det är viktigt att poängtera att vi inte har någon politisk agenda utan är bara unga musikstuderande som är oroade över hur det ser ut.
Musikgymnasiet på De Geer har en del samarbeten med Norrköpings symfoniorkester. Varje år gör en klass ett gymnasiearbete tillsammans med orkestern som också sätts upp i Louis De Geerhallen. Två elever i trean får också årligen sina kompositioner framförda av SON.
– Louis De Geer och orkestern innebär ju inte bara en möjlighet för oss, vi vill representera unga i hela Norrköping. SON har ju barnföreställningar från förskoleålder som är gratis, de genomför skolföreställningar och olika projekt med barn, säger Alma Olsson.
– De har också sportlovsorkestern där unga mellan 12 och 19 från hela Östergötland får komma och coachas av musiker i SON. Det är ju en fantastisk möjlighet.
Namninsamlingen har rasslat på ganska ordentligt sedan man drog igång den på torsdagen.
– Nu har vi nästan 3 000 påskrifter (i skrivande stund över 3000, förf. anm) och flera stora namn har delat insamlingen, till exempel Markus Krunegård, Tomas Andersson Wij och andra lokala kulturpersoner, förklarar Josefine Arnell som tillägger att man också skrivit debattartiklar och annat för att nå ut.
Om ni skulle hålla ett brandtal för kulturen i Norrköping, hur skulle det låta?
– Kulturen är en så stor del av stadens självbild, för folkhälsan och en viktig del för glädjen att bo i den här staden. Det har tagit väldigt lång tid att bygga upp och är något att värna om. Det är heller inte bara vuxna som gynnas av det utan barn och ungdomar som växer upp i det här får en större världsbild, större förståelse av hur världen och kulturen fungerar, påpekar Alma Olsson som själv kommer från Ydre.
De menar att kultur är viktigt i bredare mening.
– Min rockgrupp är med i studiecirkel men där har villkoren också blivit sämre. Som ung är det ju viktigt att få tillgång till replokal och så, där spelar studieförbunden en stor roll, säger Melker Elvstrand.
Hur kommer ni att gå vidare med namninsamlingen?
– Vi har inte satt något mål i antalet underskrifter men tänker väl att vi håller igång åtminstone till Kulturnatten så får vi se hur många vi får in. Vi har inte planerat det i detalj ännu men hoppas kunna lägga insamlingen på kommunstyrelsens bord när vi är klara, avslutar Josefine Arnell.