Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Extralindarna utplacerade: "Inte vilka träd som helst"

De sista 45 lindarna som kommunen hade kvar efter nyplanteringen av Östra Promenaden har nu planteras ut i stadens parker, bland annat i Vasaparken, och som tillfällig grönska i trälådor vid Södra kajen.

Nio av lindarna har placerats i trälådor på spåret vid platsen där det ska bli en tillfällig konstnärlig utsmyckning vid södra kajen.

Nio av lindarna har placerats i trälådor på spåret vid platsen där det ska bli en tillfällig konstnärlig utsmyckning vid södra kajen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-01-11 13:00

Inför förnyelsen av Östra Promenaden odlades unga lindar upp för att ersatta de gamla träden. Totalt har 190 nya lindar planterats i Östra Promenaden. 

Från början sattes 400 skott från de äldre ”promenadlindarna”. Det har gett ett överskott av träd som successivt har planterats ut i stadens parker, och nu har de sista 45 lindarna placerats ut, i främst Vasaparken, Folkparken, Hagaparken och vid Abborreberg. 

undefined
Några av extralindarna placerades före jul i Vasaparken. De ska planteras bättre senare i vår så arbetet är inte helt klart.

Sexton av lindarna planteras i trälådor, som en tillfällig grönska vid Södra kajen som under våren kommer att göras i ordning för att bli ett gång- och cykelstråk mellan innerstan och Inre hamnen. Nio av dem står på rälsen på platsen där det ska bli en temporär konstnärlig utsmyckning.

– Det har ju funnits 400 lindar som har odlats upp och som har varit kommunens. Under hela den här tiden som de har stått och växt till sig så har det varit inriktning på hur många träd som skulle föryngras. I ett skede jobbade vi med en del av Södra Promenaden, men sedan landade det i att vi koncentrerade oss helt och hållet på Östra Promenaden, berättar landskapsarkitekt Carolina Olsson.

Hur skulle man då använda överskottsträden på bästa sätt? Man började titta i Södra Promenaden och Norra Promenaden, om det fanns några luckor där man skulle kunna sätta träden.

– Vi har tagit fram en ny skötselplan och då har vi inriktning att vi inte byter ut bara ett träd, för vi har sett att det fungerar ganska dåligt eftersom det är så stor konkurrens med de befintliga träden. 

Det finns större luckor i Norra Promenaden, men problemet där är att det ligger ledningar i marken, vilket gör att man inte kunnat använda träden där. 

Sedan några år tillbaka har kommunen istället varje år planterat ett antal av lindarna på andra passande platser.

– Vi har försökt att plantera dem så de hamnar i ett historiskt sammanhang, på platser där man kanske har miljöer som är samtida med promenaden, för det är inte vilka träd som helst. 

Lindar har planterats i allén till Himmelstalunds herrgård, i parkmiljö i Kneippen, samt i Folkparken och Vasaparken som är några av stans lite äldre parker och som ligger i anslutning till promenaderna.

– De har verkligen kommit till nytta som nya träd i våra gröna miljöer och våra parkmiljöer, säger Carolina Olsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!