Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Experten om sorgearbetet med ungdomarna efter dödsolyckan

Unga tacklar ofta sorg på ett annat sätt än vuxna. Det gäller för vuxenvärlden att vara redo för det och visa mod över tid. "Känslor kan komma och gå och dyka upp när som helst", säger Rakel Eklund som är specialistsjuksköterska i psykiatri och forskare kring barn i sorg.

Rakel Eklund är specialistsjuksköterska i psykiatri och forskare kring barn i sorg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala Universitet.

Rakel Eklund är specialistsjuksköterska i psykiatri och forskare kring barn i sorg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala Universitet.

Foto: Isak Eklund

Norrköping2024-05-24 01:00

Nyheten i korthet

  • Tre ungdomar dog i en trafikolycka mellan Norsholm och Kimstad, vilket har lett till stor sorg bland ungdomar i Skärblacka och Norrköping.
  • Rakel Eklund, specialistsjuksköterska och forskare om barn i sorg, framhåller vikten av vuxnas roll i sorgearbetet och uppmanar till att vara lyhörda och närvarande.
  • Eklund betonar även betydelsen av rutiner och gemensamma platser för sorgbearbetning, samtidigt som hon påpekar att ungdomar kan behöva extra stöd vid tecken på exempelvis sömnproblem eller ångest.

Sorgen och chocken efter den trafikolycka som skördade tre unga liv på en mindre väg mellan Norsholm och Kimstad i tisdags kväll har drabbat många i Skärblacka och Norrköping. De tre avlidna var under 18 år och bland de som nu går igenom ett sorgearbete finns en stor mängd ungdomar med relationer till de omkomna.

Att möta unga människor i sorg kan vara en stor utmaning och det finns viktiga aspekter för vuxna att tänka på. Det framhåller Rakel Eklund som är specialistsjuksköterska och som de senaste fyra åren har forskat om barn i sorg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala Universitet.

undefined
Rakel Eklund hyllar eleverna på Mosstorpsskolan som skapade en minnesplats på eget initiativ.

– Det är superviktigt att vi som vuxna är lyhörda, närvarande och följer upp. Att vi står kvar, säger Rakel Eklund.

Forskning visar att det är viktigt för ungdomar att ha en plats att samlas kring och sörja. Mosstorpsskolan i Skärblacka ordnade med ett sorgerum, och eleverna själva skapade en minnesplats på grusplanen vid skolan.

– Det är så fint att ungdomarna själva gjort sig sådana platser. Unga i sorg pratar mer med varandra än med vuxna, säger Rakel Eklund.

Hon betonar vikten av att skolan fortsätter med de vanliga rutinerna.

– Men att de kanske anpassar innehållet, tar det lite lugnt i början och har stor förståelse för att känslor kan komma och gå och dyka upp när som helst.

undefined
För många vuxna kan det vara svårt att prata om sorg. Det krävs mod och respekt säger Rakel Eklund.

Att upprätthålla sina rutiner både i skolan och på fritiden är generellt viktigt betonar Rakel Eklund.

– Stannar man hemma kan man hamna i ond spiral.

Om ungdomen hamnar efter i skolan, har sömnproblem eller ångest kan det vara tecken på att extra stöd kan behövas.

– För många ungdomar är det första gången de känner sorg. De kan bli rädda och undra om det är normalt att känna som de gör. Vuxna ska hålla i och checka in varje enskilt barn. Glöm inte bort dem, håll ett extra öga på dem, säger Rakel Eklund.

undefined
Ungas känslor av sorg kan komma och gå. Det gäller att vuxenvärlden är observant över tid.

Om en ungdom öppnar upp sig och vill prata, ta dig tid.

– Det krävs mod att öppna upp och det är då viktigt att låta dem berätta sin historia. Många vuxna tycker att det är svårt att prata om sorg. Det är i få rum vi övar på det. Men vi måste vara modiga, nyfikna, visa respekt och ta oss tid.

Och ge hopp. Det är tufft nu, men det blir bättre. Du kommer inte alltid må så här dåligt.

– Sorgen tar inte slut, den bär man med sig resten av livet. Men man lär sig leva med den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!