Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Entré på Stadsmuseet en sista utväg vid sparbeting

Kultur- och fritidsnämnden ska spara 3,4 miljoner kronor och nu dras svångremmen åt i verksamheterna. Lovverksamheterna för barn kommer att minska i omfattning och entréavgift på Stadsmuseet kan bli aktuellt när intäkterna måste öka.

Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör, säger att kulturen redan är hårt slimmade och att det inte finns några självklara effektiviseringar att göra. Norrköpings Stadsmuseum kan behöva ta entréavgift för att öka sina intäkter.

Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör, säger att kulturen redan är hårt slimmade och att det inte finns några självklara effektiviseringar att göra. Norrköpings Stadsmuseum kan behöva ta entréavgift för att öka sina intäkter.

Foto: Sören Boström, Sara Segraeus, Norrköpings kommun

Norrköping2023-03-13 11:00

Som bekant har alla nämnder fått ett sparbeting för att få bukt med kommunens underskott. För kultur- och fritidsnämnden innebär det ett sparbeting på 3,4 miljoner och nu finns ett förslag på hur det ska gå till. Den stora merparten av besparingen kommer att finansieras genom minskade lokalkostnader. Drygt två miljoner kronor väntas man spara in där, främst genom att flera byggprojekt har blivit försenade, med utebliven hyra under stor del av året som följd. Dessutom fortsätter Regionen att hyra Mässhallarna som vaccinationscentral även under del av innevarande år. 

Konst och kulturs budget (enheterna Konstmuseet, Stadsmuseet, Kulturskolan och Cnema) måste spara 300 000 kronor. Besparingen motiveras med att intäktssidan bör ses över för de båda museerna och Cnema.

– Vi ska titta på hur vi kan öka våra intäkter, det handlar om allt från att vi får fler att gå på Cnema till att höja priset för utställningar vi gjort och som går på turné, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör. 

Det spekuleras kring att ni ska införa entréavgift på Stadsmuseet, kan du säga något om det idag?

– Nej. Vi är inte där än. Vi måste titta på hur vi ska hämta hem besparingarna. Jag vet att det diskuteras mycket och man måste alltid se det som en möjlighet, även om det får konsekvenser som inte är så positiva. Men vi måste finansiera den verksamhet vi har eller så får vi skära ner på personal eller annat.

Stadsmuseet ligger vid Arbetets museum som har gratis inträde, hur skulle Stadsmuseet klara den konkurrensen?

– Det kan jag inte spekulera i. Men om vi ska göra riskanalyser så är det absolut en uppenbar risk som finns med, att vi inte blir lika populära. Men då får vi väga det mot konsekvenserna av om vi inte får ihop budgeten.

– Det här är något vi bara väljer om vi verkligen måste.

Hur tufft kommer det här året att bli?

– Det jag tycker är tuffast är att vi tidigare år fått statliga anslag, bland annat till lovverksamhet. Det har varit väldigt välkommet när vi kan planera och göra bra lovverksamhet till våra barn och unga, och de pengarna lär vi inte se i år. 

– Vi ska göra vad vi kan för sommaren men det kommer inte kunna vara i den omfattningen som innan, så det kommer att märkas. Men det är tuffa tider nu och det är det ju i hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!