Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter konflikten – kommunen går in och stöttar parken

Kommunstyrelsen går in med 200 000 kronor till sommarverksamheten i Folkparken som drivs av KFUM. Verksamheten var tidigare hotad på grund av kraftigt minskad ersättning från kommunen. "Det känns bra att kunna göra det här", säger Sophia Jarl (M), kommunalråd.

Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Sophia Jarl (M), alla kommunalråd, och Magnus Toresand, ordförande KFUM och Michael Höggren, verksamhetskoordinator, är på samma bana igen.

Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Sophia Jarl (M), alla kommunalråd, och Magnus Toresand, ordförande KFUM och Michael Höggren, verksamhetskoordinator, är på samma bana igen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-06-21 12:50

Som vi tidigare har berättat fick KFUM förra året 350 000 kronor för att bedriva sommarverksamhet i Folkparken, vilket i år reducerades till 30 000 kronor från kultur- och fritidsnämnden. Det här framkom i elfte timman, när ett stort antal sommarjobbare redan anställts. KFUM tog ett styrelsebeslut om att ta av föreningens egna medel för att kunna hålla verksamheten igång, men startade samtidigt en swishkampanj för att få in pengar från allmänheten.

Under onsdagen kallade kommunen till presskonferens där kommunalråden tillsammans med representanter från KFUM berättade att de kommit överens om en lösning för sommaren. Utöver de 30 000 kronor som kultur- och fritidsnämnden delar ut kommer kommunstyrelsen att stötta med 200 000 kronor.

– Det är inte samma summa som KFUM fick initialt, när de drev Strömsvillan, men vi har ändå närmat oss den och det här är en bit på vägen, säger Sophia Jarl.

– Det är ett ordförandebeslut som jag har tagit och pengarna kommer från en fond. 

Hon framhåller att Folkparken är en viktig plats för Norrköpingsborna, både för integration och för att främja hälsan genom utomhusaktiviteter. Eva-Britt Sjöberg (KD, kommunalråd, instämmer.

– Hit kommer ungdomar från hela staden, det är verkligen en samlingsplats, säger hon.

Har kultur och fritidsnämnden gjort en felaktig prioritering här?

– Nej, nej, nej, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd. 

– De har gjort sitt bästa med de pengar de hade. Vi är inte ute efter att hitta syndabockar, vi tittar framåt och hittar lösningar.

Sophia Jarl medger ändå att frågan har fallit mellan stolarna efter att det nya styret tillträdde.

– Vi har inte riktigt vetat om att det här har försiggått bakom kulisserna, vi har inte haft den dialog vi borde ha haft från kommunens sida. Det är vi som ska ta den bollen. Det är tre kontor inblandade i den här frågan och då har det tyvärr fallit mellan stolarna, och det är direkt dåligt.

Från KFUM:s sida är de glada att dialogen nu är igång.

– Vi har suttit ner och pratat och det har löst en massa knutar, säger Magnus Toresand, ordförande i föreningen.

– Sen är det klart att det fortfarande är en utmaning kvar för oss med den totala budgeten för sommaren, men det här är ett stort steg på vägen. Sen hoppas vi ju att vi genom Swish-kampanjen kan få in lite mer.

Jämfört med förra sommaren är det alltså cirka 120 000 kronor som fattas för KFUM och hittills har runt 17 000 kronor kommit in.

– Vi har gjort en hel del utflykter tidigare och det kommer vi dra ner på, och koncentrera verksamheten till parken, men där har vi ambitionen att ha samma verksamhet som förra året, säger Michael Höggren, verksamhetskoordinator.

Reidar Svedahl pratar om att kommunen generellt vill få till längre avtal med entreprenörer och föreningar. Tanken är att ett långsiktigt avtal med KFUM ska vara klart i god tid till nästa sommar.

– Vi vill också titta på hur vi kan bredda verksamheten och använda parken en större del av året. Vi kommer att sätta oss ner i augusti, september och titta på vad det är man skulle kunna göra, säger Sophia Jarl.

– Att ha ett gott samarbete med civilsamhället är viktigt. Ni (KFUM, reds anm.) går i bräschen här och lyfter och pekar på ett problem. Vi behöver se över det här, hur samverkar vi och tar tillvara på den kraft som finns? säger Eva-Britt Sjöberg.

Detta har hänt

KFUM fick förra sommaren 350 000 kronor för att bedriva sommarverksamhet i Folkparken, vilket i år reducerades till 30 000 kronor från kultur- och fritidsnämnden.

På grund av att den gula paviljongen ska renoveras bedömde KFUM att de också skulle behöva lägga totalt 150 000 kronor på att hyra bodar och för markupplåtelseavgift mm. Det visade sig sen att KFUM, tack vare att de arrenderar marken, slipper att betala markupplåtelseavgift och att summan landar på 10 000 kronor i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!