Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkparkverksamheten hotas när kommunen drar in stödet

Kommunens stöd till KFUM för att driva sommarverksamhet i Folkparken har minskat drastiskt och hotar hela verksamheten. "Kommunen säger en sak och så gör de helt tvärtom", säger Magnus Toresand, ordförande i KFUM.

Magnus Toresand, ordförande i KFUM, säger att ett styrelsemöte ska hållas på onsdagkvällen där de ska besluta om det blir någon sommarverksamhet eller inte i Folkparken i sommar.

Magnus Toresand, ordförande i KFUM, säger att ett styrelsemöte ska hållas på onsdagkvällen där de ska besluta om det blir någon sommarverksamhet eller inte i Folkparken i sommar.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2023-06-13 10:01

Folkparken är ett populärt tillhåll för barnfamiljer, där KFUM står för kiosk, äventyrsgolf, frisbeebana, beachvolleyboll och plaskbassäng bland annat. För att klara det har KFUM fyra heltidsanställda och ett stort antal sommarjobbande ungdomar.

– Parken sköter sig inte själv, säger Magnus Toresand.

Tidigare ingick den här verksamheten i det avtal som KFUM hade med kommunen om att driva fritidsgård i Strömvillan. När det avtalet upphörde 2022 gick kommunen in med 380 000 kronor för att säkra sommarverksamheten i Folkparken. I år är det dock andra tongångar. Ersättningen landar i år på mindre än en tiondel av tidigare belopp, nämligen 30 000 kronor. Av de 1,5 miljoner som kommunen skakat fram till sommarlovsverksamhet går en miljon kronor till kommunens egna verksamhet, exempelvis Stadsbiblioteket, Vasaparken och Cnema.

– Man säger att man hittat 1,5 miljoner men det går ju till samma verksamhet som de ändå beslutat att bedriva, säger Magnus Toresand. 

En ytterligande försvårande faktor är att den gula paviljongen i Folkparken ska renoveras i sommar. Under tiden skulle KFUM behöva ersätta den med en kioskvagn, en manskapsbod och en container att använda som förråd. För det kräver kommunen en markupplåtelseavgift per dygn och enhet. Totalt med hyra och el- och vattenanslutning blir det en kostnad på närmare 150 000 kronor.

– Det är absurt. Utöver att vi inte får några pengar så ska vi dessutom betala.

De 30 000 kronorna, vad räcker de pengarna till?

– Ska jag vara krass så är det knappt någon verksamhet alls. I vilket hål ska vi stoppa de 30 000 kronorna? Det täcker ju inte en månadslön för en av arbetarna ens.

Utöver att KFUM förlorade avtalet om att driva fritidsgård i Strömvillan har de också blivit överkörda i frågan om att driva kafé på Strömsholmen. Senast 2020 skrev vi om deras tankar på det.

– Då gick det inte att ge tillstånd till någon enskild utan då skulle alla få vara med och lägga anbud. Nu helt plötsligt går det jättesnabbt. 

Magnus Toresand tycker att kommunen är motsägelsefull i hur de behandlar föreningen.

– Ena dagen får vi höra att styrets ambition verkligen är att vi ska ha ett starkt föreningsliv och att vi gör ett fantastiskt jobb. Nästa dag får vi veta att vi inte får några pengar. Det känns inte jättepositivt när de säger en sak och så gör de helt tvärtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!