"Vi har Norrköpingsbornas stöd i jakten på fuskare"

"De allra flesta fuskar inte. Samtidigt är det viktigt att jobba vidare med att bekämpa välfärdsbrotten. Det är något vi vet att vi har stöd i från Norrköpingsborna", säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

Linda Uller och Eva-Britt Sjöberg (KD) tolkar båda det som att det finns ett stöd från allmänheten när det gller att komma åt välfärdsbrott. "Det är pengar som ska gå till de svagaste", säger Eva Britt Sjöberg.

Linda Uller och Eva-Britt Sjöberg (KD) tolkar båda det som att det finns ett stöd från allmänheten när det gller att komma åt välfärdsbrott. "Det är pengar som ska gå till de svagaste", säger Eva Britt Sjöberg.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2023-06-13 16:00

För en dryg vecka sedan kom JO:s besked om sin granskning av kommunens spaningar på misstänkta bidragsfuskare genom den så kallade säkerhetsutredaren. Kommunen fick hård kritik och JO konstaterade att utredningsmetoderna saknade lagligt stöd. Ett par dagar efter att JO:s kritik blivit offentlig kommenterade kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) och kommundirektör Anna Selander kritiken. 

– Vi använde metoder som inte har lagligt stöd. Vi vill fortfarande komma åt fusket och se till att den som inte har rätt till bidrag inte heller får bidrag. Men vi behöver se över våra arbetsmetoder. Det är tydligt efter JO:s kritik, sa Sophia Jarl till Folkbladet.

På tisdagen presenterade ordföranden i kompetensförsörjningsnämnden, Eva-Britt Sjöberg (KD), och Linda Uller, verksamhetschef för ekonomiskt bistånd på kompetensförsörjningskontoret, hur kommunen ska jobba vidare i sin jakt på bidragsfuskare.

– Vi har gjort fel. Men vi trodde att vi gjorde rätt. Det var inte så att vi med berått mod bröt mot lagen. Samtidigt tycker vi och även Norrköpingsborna att det är viktigt att bekämpa välfärdsbrott, säger Eva-Britt Sjöberg.

Enligt de siffror som kommunen tagit fram är det 188 ärenden om felaktiga utbetalningar som utretts under 2021 och 2022. Dessa har lett till polisanmälan, återkrav, både polisanmälan och återkrav eller att ärendet lämnats utan åtgärd. Av dessa var den omdiskuterade säkerhetsutredaren helt inblandad i åtta ärenden.

– Det är få ärenden. Och vi har blivit mycket bättre på att upptäcka felaktigheter i tid. Så att det inte behöver gå så långt att det polisanmäls eller att det blir återkrav. Det här är något vi jobbar med hela tiden. Vi har också infört stickprovskontroller. Och där är alla som har försörjningsstöd aktuella. Oavsett om det finns misstanke om felaktigheter eller inte, säger Linda Uller.

Kritiken från JO var skarp. Vilka lärdomar har ni dragit?

– Vi har skyndat för fort och tydligt inte följt lagen. Det har vi att förhålla oss till. Men vi kommer fortsatt att ha fokus på att förhindra felaktiga utbetalningar. Vi kommer också att söka kontakt med andra kommuner för att lära oss mer, säger Linda Uller.

– Det är ju tydligt att det också är en fråga för rikspolitiken. Det behövs se över lagstiftningen. Vi har gjort för mycket. Och polisen får kritik för att den gör för lite, säger Eva-Britt Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!