Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Demensteamet: "Alla ska få fortsätta leva ett gott liv"

Norrköpings kommun har infört ett demensteam för att öka kunskapen om hur man bäst bemöter personer med demenssjukdom.

Norrköping har fått ett demensteam. På bilden: Åsa Pihlström, Silviasjuksköterska, Camilla Göransson, Silviasyster, Maria Josefsson, strateg, och Ulrika Nilsson, arbetsterapeut.

Norrköping har fått ett demensteam. På bilden: Åsa Pihlström, Silviasjuksköterska, Camilla Göransson, Silviasyster, Maria Josefsson, strateg, och Ulrika Nilsson, arbetsterapeut.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2023-12-05 14:00

– Norrköpings kommun ska erbjuda vård och omsorg som följer forskning, är jämlik och håller hög kvalitet. Det här teamet ser vi som en viktig pusselbit för att säkerställa det, säger Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Demensteamet har sedan starten i oktober börjat kartlägga kompetensnivån och hur kommunens verksamheter samverkar. Utifrån det bedömer de vilket stöd som behövs. Teamet vänder sig både till hemtjänst och särskilda boenden.

undefined
"Jag är glad över att vi äntligen har vårt demensteam på plats", säger Ida Björkman, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping.

– Jag är glad över att vi äntligen har vårt demensteam på plats. De kommer att se till att det blir en högre och jämnare kvalitet på vården i våra olika verksamheter. En del är att de fortsätter att utveckla arbetet med kvalitetsregister och ser till att det implementeras. Det ger en tydlig struktur och personalen verktyg att kunna arbeta personcentrerat, säger Ida Björkman, vård- och omsorgsdirektör, och fortsätter:

– Det vi jobbar med i våra verksamheter är ett nationellt kvalitetsregister, som handlar om att man tillsammans i teamet kring personen som har en demenssjukdom både kartlägger vilka symtom som demenssjukdomen gör att personen drabbas av och hur man i teamet på bästa sätt kan göra olika insatser och åtgärder för att minska symtomen. 

I samband med det här kan man på ett systematiskt sätt följa upp att insatserna faktiskt får en positiv effekt.

Teamet består av tre personer med spetskompetens inom demens, en sjuksköterska, en arbetsterapeut och en undersköterska, som har nära samarbete med en demensstrateg.

– Vår vision är ett demensvänligt samhälle. Alla ska få fortsätta leva ett gott liv, demenssjukdom ska inte vara ett hinder för det, säger Åsa Pihlström, sjuksköterska i demensteamet.

undefined
Enligt Patrik Palm (M) är demensteamet något som efterlysts av många.

Enligt Patrik Palm ska teamet vara inne och stötta, utbilda och hjälpa till med att genomföra demensutredningar.

– Deras arbetsuppgifter är framför allt att säkerställa och stötta och hjälpa de som jobbar med dem som har demens, säger Patrik Palm och talar också om att få ut forskningen i verksamheten.

Det finns ett stort behov av det här arbetet?

– Oh, ja, och det har efterlysts av många. Både när man träffar föreningar, anhöriga, och även när man pratat med folk inom verksamheten är det här en sak som man har sett är någonting som vore riktigt bra, säger Patrik Palm.

– Sedan vi fattade beslut om att avsätta pengar för det har det tagit sin tid, men nu är alla på plats. Det känns jättebra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!