– Deras verksamhet har hotat hela systemets trovärdighet och det är inte, som till exempel vid bidragsbrott, så att brottet har riktats enbart mot det allmänna. Ett stort antal studenter har till följd av HP-hjälpens verksamhet fått sina karriärdrömmar krossade med livsvariga effekter, skriver Norrköpings tingsrätt i domen i högskoleprovsfusket.
Läs mer: Vd från Norrköping hjälpte HP-fuskarna.
Tingsrätten utgår från att ett mycket stort antal studenter direkt eller indirekt har drabbats av fusket eftersom de som missat sin plats som en direkt följd av att fusket sannolikt har tagit platser på andra utbildningar där andra studenter har drabbats.
– Det råder för tingsrätten ingen tvekan om att medhjälpsbrotten för alla de fem åtalade (vilket innefattar Norrköpingsvd:n reds anm) ska bedömas som grova. Medhjälpsbrotten är till sin karaktär betydligt allvarligare än de brott som varje fuskare har gjort sig skyldiga till.
Vd:n har, enligt domen, hjälpt till med vissa vitala delar under högskoleprovdagen i och med att han har haft hand om telefonerna.
Den 26-årige vd:n från Norrköping begick fuskgärningarna med uppsåt, enligt Norrköpings tingsrätt.
– Brotten han begått ska bedömas som grova då personerna använt avancerade tekniska hjälpmedel under provet, åtgärderna är förslagna och sammantaget systemhotande, brotten har utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form, och på grund av oriktighetens betydelse det vill säga att de oriktiga provresultaten påverkar antagningssystemet till högskolan och hindrar eller minskar möjligheten för andra att komma in på högskolan, står det i domen.
Men trots detta får 26-åringen betydligt lindrigare straff än ”huvudmännen” – pappan, de två bröderna samt Lundabo som vd:n har samarbetet – som dömdes till fängelse och näringsförbud.
– Till bilden ska läggas att han medverkat under hela polisutredningen vilket i hans fall ska avspeglas i det straffmätningsvärde tingsrätten kommer fram till. Tingsrätten anser att straffmätningsvärdet för varje medhjälpsbrott som han gjort sig skyldig till är fängelse en månad.
Tingsrätten anser att den 26-årige vd:n har haft en mer begränsad roll i fuskverksamheten.
– Han har inte antagit rollen som huvudman. Han har visserligen under provdagen haft en viktig roll genom att bland annat övervaka telefonernas uppkoppling, och har under en kortare period även varit behjälplig med vissa andra sysslor inom HP-hjälpen.
Men rätten anser att hans "position inom verksamheten snarare är att betrakta som ett anställningsförhållande gentemot huvudmännen, vilket styrks av att han erhållit löneliknande ersättning för sina punktinsatser".
Så här skriver tingsrätten om att Norrköpingsbon gjort gällande att han inte visste att HP-verksamheten var olaglig.
– Okunnighet om vad som är gällande författningar, oberoende av om dessa är beslutade av riksdag, regering eller myndighet, inte normalt kan frita någon från straffrättsligt ansvar med invändningen att personen inte visste eller förstod reglerna. Det skulle bli mer än kaos i samhället om en sådan rättslig utgångspunkt hade varit tillräcklig för att undgå ansvar. Huvudregeln är alltså den motsatta, det vill säga att okunskap om gällande rätt inte fritar från ansvar. Men det finns omständigheter som trots huvudregeln kan frita från ansvar.