Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cassel hoppas kunna behålla industriprogrammet

Efter vårens snabba beslut om att lägga ner ett antal grund- och förskolor i Norrköping har utbildningsnämnden ändrat arbetssätt. "Vi jobbar på ett nytt sätt för att få hela nämnden delaktig", säger Ingrid Cassel (M), ordförande i nämnden.

"Vi har öppnat för en bred diskussion och det är ett nytt arbetssätt", säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.

"Vi har öppnat för en bred diskussion och det är ett nytt arbetssätt", säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-11-16 13:00

Inför onsdagens sammanträde med utbildningsnämnden hade utbildningskontoret lagt fram en lång rad besparingsförslag inom gymnasieskolan. Mest uppseendeväckande, vilket vi tidigare berättat om, är förslaget att lägga ner industritekniska programmet på Bråvallagymnasiet. På en direkt fråga om vad hon tycker om förslaget svarar Ingrid Cassel:

– Norrköping är ju en industristad och det känns väldigt märkligt om vi inte skulle kunna ha en industriutbildning. Men frågan är om formen på den utbildning vi har idag behöver utvecklas. Samtidigt ser vi på hur vi kan öka samarbetet med andra kommuner, vi behöver inte ensamma upprätthålla allt.

– Spontant skulle det kännas jättekonstigt om vi inte kunde ha ett industriprogram. Jag skulle bara önska att vi fick sökande till platserna. Vi måste fråga oss om vi har marknadsfört det rätt, vad är det som gör att de inte söker? 

Ett annat förslag är att flytta vissa introduktionsprogram till Bråvallagymnasiet. Det skulle kunna spara lokalkostnader i city, men riskerar fler avhopp bland unga som redan har problem med stor frånvaro. Det går nämligen ingen kollektivtrafik dit.

– Dels är det busslinjen, den frågan måste vi ta på allvar. När Bråvalla skapades så var tanken att spårvagnen skulle gå längre, nu gör den inte det. Men förslaget handlar om att vi ska kunna lämna lokaler i city, man måste se helheten. Det är flera olika aspekter att analysera.

Ingrid Cassel betonar att inget är beslutat och tycker att det är spännande med ett nytt arbetssätt där olika förslag lyfts till nämnden för en politisk diskussion. 

– Det har varit en givande diskussion i nämnden men alla är lite ovana vid att vi jobbar på det här sättet. Vi brukar gå på färdiga förslag men det är inte det här. Vi är öppna för en bred och förutsättningslös diskussion. 

– Nästa steg är att vi har en hel utbildningsdag kring lokaler och kostnader, hur kan vi minimera lokalkostnader till förmån för personal?

Är det här ett resultat av den kritik ni fick från oppositionen i samband med grundskolenedläggningarna?

– Ja, det kan man säga. Jag har tagit till mig av det. Vi kom in alldeles för sent och därför har vi haft en diskussion om hur vi ska göra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!