Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslutet: Avvaktar översyn av regelverket på länsnivå

När frågan om utomhusrollatorer återigen kom upp på vård- och omsorgsnämndens bord blev beslutet att invänta den pågående revideringen av det länsgemensamma regelverket.

Frågan om utomhusrollatorer rullar vidare. Vård- och omsorgsnämnden inväntar den översyn av befintligt regelverk som pågår på länsnivå.

Frågan om utomhusrollatorer rullar vidare. Vård- och omsorgsnämnden inväntar den översyn av befintligt regelverk som pågår på länsnivå.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköping2023-06-21 13:00

Det finns en politisk enighet kring att driva frågan om utomhusrollatorer, något som också var ett vallöfte från alla partier i Norrköping. Rätten till både en inomhus- och en utomhusrollator som gratis hjälpmedel är något pensionärsorganisationerna slagits för i flera år. I dag säger överenskommelsen mellan Region Östergötland och länets kommuner att man bara får en inomhusrollator.

I oktober 2022 tog vård- och omsorgsnämnden ett initiativ till att driva frågan att ändra det regelverket. Parallellt med det fick kontoret i uppdrag att ta fram en modell för hur kommunen själv skulle kunna erbjuda utomhusrollatorer för dem som fått en inomhusrollator förskriven i fall man inte skulle nå framgång med att ändra det gemensamma regelverket.

Kommunens tjänstemän presenterade en utredning med kontentan att genomförandet skulle bli krångligt administrativt. Efter en återremiss med en ny genomlysning landade nämnden i att avvakta den pågående revideringen av det länsgemensamma regelverket. 

Vänsterpartiet yrkade, med stöd av S och C, på att man skulle förbereda för en upphandling för att kunna agera snabbt om man inte skulle nå framgång där – men fick avslag från den styrande majoriteten. 

– Jag är lite förvånad för jag tycker verkligen att det var ett kompromissförslag, ett ganska försiktigt förslag bara för att försäkra om att det här verkligen kommer att bli av den här mandatperioden, säger Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet och ledamot i nämnden. 

Det nuvarande avtalet upphör i maj 2025. En översyn av befintligt regelverk pågår på länsnivå. Ett förslag väntas enligt Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, förhoppningsvis under hösten inför att alla fullmäktigeförsamlingar sedan ska klubba förslaget innan årsskiftet.

– Det viktigaste, och det tror jag att alla egentligen vill, är att se till att det länsgemensamma regelverket är så bra som möjligt och det är snart klart. Då vet vi vad vi har att förhålla oss till, säger Patrik Palm som hoppas att både regelverk och avtal kommer att vara mer flexibla. 

Som en kommentar till oppositionens yrkande säger Palm att det stora förberedande arbetet redan är gjort.

– Så ska vi göra någonting framöver så tror jag att vi har allt underlag vi vill ha för det hela. Jag tror att de flesta egentligen tycker i sak ganska lika, säger Patrik Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!