Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Käbbel om rullatorerna – vill se ny utredning

Tjänstemannautredningen om fria utomhusrullatorer underkändes. Men Norrköpings kommun vill ändå genomföra sitt gamla vallöfte.

Alla har inte tillgång till utomhusrullatorer, men Norrköpings kommun vill driva igenom reformen.

Alla har inte tillgång till utomhusrullatorer, men Norrköpings kommun vill driva igenom reformen.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Norrköpings kommun2023-03-18 08:00

Redan förra hösten kunde Folkbladet rapportera om den politiska enigheten kring utomhusrullatorer för Norrköpingsborna.

Rätten till både en inomhus- och en utomhusrullator som gratis hjälpmedel är något pensionärsorganisationerna slagits för i flera år. I dag säger överenskommelsen mellan Region Östergötland och länets kommuner att man bara får en inomhusrullator.

Kommunens tjänstemän har presenterat en utredning med kontentan att genomförandet skulle bli både kostsamt och krångligt rent administrativt. Så vid vård och omsorgsnämndens möte i torsdags föreslogs en ny genomlysning av frågan, något som alla partier utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom.

– Det känns inte rimligt att Norrköpings kommun ska stå för hela kostnaden, där håller vi med tjänstemännen, säger SD:s Florian Aranda, ledamot i nämnden. 

Enligt Florian Aranda skulle kommunen, förutom att tillhandahålla cirka 150 nya rullatorer, även behöva anställa personal för administrationen.

– Vi vill att de äldre ska få tillgång till hjälpmedlen men inte på det här sättet. Kommunen kan inte dela ut rullatorer hur som helst, särskilt inte i dessa tider.

Vänsterpartiets Nicklas Lundström är kritisk till Sverigedemokraternas inställning.

– Det här är ett vallöfte som alla partier stod bakom innan valet. Vi hade fått en tjänstemannautredning som fokuserade på att kommunen skulle lösa frågan i egen regi och nog räknade väl högt på kostnaderna. Därför tog vi tillsammans med S och C fram ett förslag om att utreda detta vidare, bland annat genom att titta på olika upphandlingslösningar och på ekonomin. Glädjande nog ställde sig Borgerlig samverkan efter lite dialog och justeringar bakom förslaget att fortsätta driva frågan. 

Nicklas Lundström uttrycker en oro över att SD:s negativa inställning ska sprida sig till partiets partners i kommunhuset.

– Jag hoppas inte det, men SD styr tillsammans med Borgerlig samverkan och frågan är hur det samarbetet kommer att påverkas.

Vänsterpartiet tycker inte att det är några stora pengar att tala om för att genomföra reformen. Dock är den en smula komplicerad då östgötakommunerna redan har avtal med Region Östergötland kring olika hjälpmedel.

– Det avtalet går ut 2025 och så länge vill vi inte vänta. I den bästa av världar ska vi kunna genomföra det här redan till nästa år även om upphandlingar är knepiga saker, säger Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!