Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beskedet: Renoveringen av Rådhuset blir dubbelt så dyr

Efter att projekteringen är slutförd står det klart att renoveringen och lokalanpassningen av Rådhuset blir nästan dubbelt så dyr, från 90 miljoner till 170 miljoner kronor.

Rådhuset i Norrköping tömdes på politiker och tjänstemän för ett år sedan. Den anrika byggnaden ska anpassas för fler arbetsplatser och en modern arbetsmiljö. Arbetet ska vara klart till årsskiftet 2024/2025.

Rådhuset i Norrköping tömdes på politiker och tjänstemän för ett år sedan. Den anrika byggnaden ska anpassas för fler arbetsplatser och en modern arbetsmiljö. Arbetet ska vara klart till årsskiftet 2024/2025.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2023-05-09 17:00

Det har en längre tid funnits problem med inomhusmiljön i Rådhuset, främst relaterat till bristfällig ventilation. Lokalerna ska moderniseras och effektiviseras. En ny planlösning innebär att antalet arbetsplatser utökas från dagens 130 till uppemot 300. 

90 miljoner kronor avsattes initialt i budgeten, en tidig uppskattning med en reservation för att byggnaden är komplex och att den totala omfattningen inte kunde vara känd förrän projekteringen var slutförd. Nu är den det.

Budgetramen har höjts en gång tidigare under resans gång, till 104 miljoner kronor, och nu höjs den med ytterligare 66 miljoner kronor, till totalt 170 miljoner.

– Vi har projekterat under en längre tid, och konstaterat att det finns en hel del åtgärder som vi ska ta med och göra samtidigt nu när vi har tillfälle, säger Per Kempe, avdelningschef affärsstöd och projekt vid samhällsbyggnadskontoret.

undefined
Korridorerna ska rivas och återställas som det en gång var.

I samband med att den publika entrén flyttar till innergården så behöver gården tillgänglighetsanpassas. Dessutom ska dagvattenhanteringen åtgärdas, idag lutar gården inåt mot huset. Till det kommer behov av kyla i kontorslokalerna sommartid, och att fönstren mot Drottninggatan och Trädgårdsgatan måste bytas för att minska trafikstörningar.

När man ändå ska ha byggnadsställningar uppe passar man på att byta ut pannor, papp och plåtdetaljer på yttertaket.

En del överraskningar från ombyggnationer på 50-talet och framåt har dykt upp under det invändiga rivningsarbetet, konstruktioner som inte ser ut som man trott. Och i Rådhuset som är byggnadsminne ska trasiga stuckaturer återställas och gamla golv tas fram.

undefined
En bild inifrån Rådhuset just nu.

Återställningsentreprenaden upphandlas just nu, för kontraktsskrivning i början av juni. Arbetet ska vara klart runt årsskiftet 2024-2025. 

Höjningen av budgetramen godkändes av kommunstyrelsen på måndagen, samtidigt som ekonomin i kommunen är ansträngd.

– Det är klart att det är problematiskt i det här läget, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Samtidigt innebär förtätningen av arbetsplatserna att kommunen kan lämna andra externa inhyrda lokaler. 

– Vi ska maximera antalet arbetsplatser inne i Rådhuset. Det blir öppna kontorslandskap, säger Sophia Jarl och tillägger:

– Det här är en investering över 100 eller åtminstone 70 år, så man får inte räkna bara på ett år, utan det är en lång tid där vi säkerställer uppemot 300 arbetsplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!