Modellen med möjligheten att välja privat hemtjänstutförare, Eget val, infördes 2016. Sedan dess har det gått från sju aktiva aktörer till tre och kommunen har två gånger brutit med hemtjänstföretag som inte skött sig: år 2020 med Genuin omsorg, efter att bolaget misstänktes ha svindlat kommunen på miljontals kronor, 2018 med ett bolag som inte klarade ekonomin.
I dag finns tre privata hemtjänstföretag i Norrköping: Adeocare, Axiva hemtjänst och Qvimo. Nu säger kommunen upp avtalen med samtliga för att utforma nya avtal.
Under tiden tas inga nya ansökningar emot. Det betyder att inga nya företag kan ansöka om att bedriva hemtjänst i Norrköping fram till 1 mars nästa år.
Företagen måste sedan göra om sina ansökningar från början.
De verkar dock ta det hela med ro:
– Det är självklart lite jobb att förbereda handlingar och så vidare, men det är inte några speciella konsekvenser för oss, säger Andreas Hjelm, vd för Axiva hemtjänst.
– Nej, vi känner ingen större fara med det. Vad vi förstått från Norrköpings kommun är det för att göra ett mer attraktivt avtal för att locka fler privata utförare och vår intention är att ansöka och vara kvar i Norrköping, säger Julia Tornemalm, vd för Adeocare.
Anledningen till att avtalen ska arbetas om är enligt tjänsteskrivelsen i vård- och omsorgsnämnden dels för att de behöver uppdateras mot nya lagar och förordningar, dels för att åtgärder för att motverka brott mot välfärden måste ses över.
– Men det handlar också om att vi vill se över hur vi jobbar överhuvudtaget i hemtjänsten. Det pågår ett ganska stort förändringsarbete inom äldreomsorgen där vi vill ha bättre kvalitet och bättre ekonomi, säger Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Så det är inte bra i dag?
– Det kan bli bättre. Verksamheten har gått med rejält underskott under många år och vi ligger under genomsnittet i riket för hur de som använder hemtjänsten upplever den. Så den är dyrare än den borde och kvaliteten är sämre. Det är illa! Skattepengar ska gå till välfärd och bra omsorg.
Enligt Nicklas Lundström (V) handlar dock omarbetningen av avtalen om att företagen ska få ”nya, mer generösa avtal”.
– Högern och SD driver ett politiskt program som går ut på att de vill privatisera mer och det här är en del av det. De har pratat direkt med företagen för att de ska få säga vad de vill ha.
Kan det inte vara bra att lyssna in företagen?
– Nej, för deras önskemål handlar om att maximera sin vinst, få mer fördelaktiga avtal och fler kunder. Och vi vet rätt mycket om vad privatiseringar innebär: lägre lön, lägre bemanning, lägre utbildningsnivå och lägre nöjdhet hos brukarna. Jag tycker det här experimentet får vara slut nu!
V röstade emot förslaget då nämnden sammanträdde på onsdagen.
Något som förvånade både V och M var att även S nu är emot systemet med Eget val, vilket de var med och införde 2016.
– Det stämmer. Vi har ett partibeslut på att avskaffa det, säger Andreas Bohlin (S).
– Det har inte lett till någon egentlig valfrihet, utan bara en variation i företagsloggor som utför samma saker på samma sätt.
Anledningen till att S var med och införde modellen berodde på att de då samarbetade med tre andra partier (L, C och KD) i Kvartetten och det hela blev en kompromiss, säger han.
– Jag hade hellre sett att det aldrig införts, samtidigt är det så i ett politiskt samarbete – ett givande och tagande.
Vad är din bild av anledningen till att avtalen skrivs om?
– Jag tror det är en kombination: de styrande har en ambition att jobba mot välfärdsbrott, men de vill också se fler privata aktörer och det är klart att man då gör avtalen mer attraktiva.
Båda partierna röstade även emot det andra förslaget angående Eget val, om att ta bort ickevalsalternativet. I dag hamnar den som inte aktivt väljer en utförare hos den kommunala hemtjänsten. Majoritetens förslag är nu att detta tas bort, till förmån för något annat system, exempelvis att vissa av de som inte gör ett aktivt val lottas ut till en utförare.
Den frågan avgörs i kommunfullmäktige 26 augusti.
Både S och V tycker att förslaget går emot hela tanken med valfrihet och Andreas Bohlin säger att S kommer rösta emot.
Och om ni får styra efter nästa val, då tas Eget val bort?
– Ja. Vi vill att det ska vara en valfrihet i vilka insatser man får – det är den riktiga valfriheten för omsorgstagarna.