Det började med en debatt-artikel i DN av Stefan Jonsson, professor i etnicitet på Linköpings universitet, som publicerades i onsdag. Där går han till hårt angrepp mot kommunens styre som han kallar en "troende nyliberal" samt "en ängslig kristdemokrat och en liberal hoppjerka". Kritiken handlar om det han ser som en "kulturslakt" i staden, där ett utredningsarbetet pågår om en eventuell försäljning av Louis De Geer. Kommunalråd Sophia Jarl (M) har uttryckt att symfoniorkestern i högre grad bör bära sina kostnader själv och samtidigt avskaffas kultur- och fritidsförvaltningen i samband med en omorganisation (vilket är ett tjänstemannainitiativ).
Efter det gick Sophia Jarl till motattack i ett inlägg på Facebook, med rubriken "BORTSKÄMDA SVERIGE - det här är till vanliga människor och till kultureliten". Inlägget har resulterat i hundratals kommentarer hittills, där många håller med medan andra förfasas över kommunalrådets hårda ton. Simon Norrthon, förbundsordförande i fackförbundet Scen & Film, skriver bland annat att han är "förvånad över hur nedlåtande och okunnigt du uttrycker dig om kultursektorn och framförallt oss som arbetar professionellt som konstnärer, tekniker och administratörer inom kultursektorn."
Debatten späddes på ytterligare under torsdagen då artisten Tomas Andersson Wij på sin Instagram gick ut och berättade att han inte tänker spela i Norrköping under 2024 och uppmanar andra artister till att också bojkotta staden. "Norrköping ska vara en stad utan fantasi, extas, skönhet, allvar och överraskningar. Bara den omedelbart lönsamma kulturen ska få finnas", skriver han.
Sophia Jarl undra vad artisten har för bevekelsegrund för det han skriver.
– Vi har precis upplevt en fantastisk musiksommar i Norrköping med Eldkvarns avskedskonserter och Hugo Park som blivit ett flaggskepp för Norrköping. Tomas är välkommen till mig så ska jag berätta hur vi fortsätter att rusta Norrköping, och kulturen framför allt, så att kulturen blir en ännu större del av kommunens tillväxt, säger hon.
– Vi har fått kritik för att vi avvecklar kultur- och fritidskontoret, och det är ju inte sant. De har precis samma uppdrag framåt men kommer att finnas i en annan konstellation. Vi har återupprättat Upplev Norrköping som en del i att stärka evenemang och kultur. Vi har lagt mycket tid och energi på att få kulturen till den del av en tillväxtmotor som vi vill att den ska vara.
Gör uppmaningen dig orolig, att fler artister ska haka på bojkotten?
– Det är klart jag inte önskar att någon artist aktivt ska välja bort Norrköping. Samtidigt så vet jag Norrköping har mycket att erbjuda som konsertstad. Vi har en stor och entusiastisk publik här. Jag och många med mig vill gå på musikupplevelser och jag tror att många artister vill möta oss som publik och ta del av de intäkter som det ger.
Flera reagerade på din användning av ordet ”kulturelit” som uppfattas som polariserande. Ångrar du något i hur du uttryckt dig?
– Det jag pekade på är att det finns en institutionsdel där jag upplever att man anser sig vara ett särintresse mot andra kommunala verksamheter. Att de inte ska vara en del av den kommunalekonomiska fördelningen. Har man den synen på sig själv, att man inte ska vara en del av besparingar och effektiviseringar, då är man ju en elit.