Den kallas ibland för Norrköpings hemligaste bäck, Ljura bäck som startar i Ensjön och rinner ut i Motala Ström. Inte så konstigt kanske, då den långa sträckor är kulverterad, och andra sträckor är smala och anonyma. I ett projekt som kommunen jobbat med i flera år är tanken att återställa delar av bäcken, klimatanpassa den för att förhindra översvämningar och tillgängliggöra den genom fyra nya parker och en gång- och cykelväg från Ensjön till Lindö. Där bäcken rinner ut i Östersjön är också tanken att återskapa en våtmark. Totalt ligger budgeten på mellan 200 och 300 miljoner kronor.
Den första etappen av projektet, som sträcker sig från Arkösundsvägen till Sjötullsgatans östra ände, kommer att bli av men har minskat i ambitionsnivå. Den planerade gång- och cykelvägen togs bort ur planerna inför budgeten för 2021 och i stället genomförs bara åtgärderna som är kopplade till översvämningsrisken.
– Det kommer inte att bli ett rekreationsstråk nu, men vi förbereder för det genom att vi anlägger en serviceväg som på sikt kan göras om till en gång- och cykelväg. Belysning och bänkar gör vi inte i det här skedet.
Några beslut om finansiering av de andra deletapperna finns inte.
Hur känns det för dig som jobbat länge med det här?
– Det är klart att det är jättesynd eftersom det finns en otrolig potential här som skulle skapa mycket mervärden i kommunen. Men om vi har ont om pengar i kommunen så ska det vägas mot andra saker som kostar pengar, och det är en avvägning som politikerna får göra. Det är jättesvårt, säger Maria Rothman.
– Men det är inte så att det har stängts några dörrar, jag hoppas det är så att man bara skjuter fram det.
Varför har informationen om projektet plockats bort på hemsidan?
– Det rensades när man insåg att projektet inte skulle genomföras som det var tänkt. Men när jag läser på hemsida nu ser jag att vi kanske behöver rensa ännu mer, utifrån att vi har fått backa just nu, säger Maria Rothman som menar att det är viktigt att det som står stämmer överens med verkligheten.
Arbetet med den första etappen går framåt och i höst väntas besked från Mark- och miljödomstolen om den vattendomen som behövs. Förhoppningen är att göra en upphandling under hösten och att kunna sätta spaden i jorden under nästa vår.