Nästa steg taget mot att översvämningssäkra Ljura bäck

Ljura bäck ska säkras mot översvämningar och nu är samråd genomfört för den första sträckan. "Det är en värdefull pärla som är okänd för många", säger Maria Rothman, projektledare på kommunen.

Tanken är att göra ett trestegsdike och bredda bäckfåran med 20 meter. "På det lägre planet kommer det troligen att skapas ett nytt ekosystem med våtmarksväxter", säger Maria Rothman, projektledare.

Tanken är att göra ett trestegsdike och bredda bäckfåran med 20 meter. "På det lägre planet kommer det troligen att skapas ett nytt ekosystem med våtmarksväxter", säger Maria Rothman, projektledare.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-03-27 10:00

Ljura bäck, ibland kallad Norrköpings hemligaste bäck, är drygt en mil lång, startar i Ensjön och rinner ut i Motala Ström. Tidigare porlade bäcken öppet men under 60-talet grävdes cirka tre kilometer av den ner i kulvertar. I det totala projektet vill man återställa bäcken på vissa sträckor och öppna upp 1,5 kilometer som legat under mark, men även klimatanpassa bäcken för att förhindra översvämningar och ge Norrköpingsborna ett nytt inslag i landskapet. På sikt är planen att skapa fyra nya parker längs bäcken och bygga en ny gång- och cykelväg från Ensjön till Lindö.

Men i den första sträckan, det så kallade "flygplatsstråket", handlar det främst om att översvämningssäkra den. 

– Det är den sträckan som är mest utsatt. Om vi tittar på en prioritetsordning så skulle en översvämning få mest konsekvenser här, säger Maria Rothman.

Vi träffas vid en av de öppna delarna, alldeles intill Arkösundsvägen. Många åker nog förbi där utan att notera den, men efter förändringen kommer bäcken bli betydligt mer framträdande.

– Tanken är att bredda bäckfåran cirka 20 meter i ett trestegsdike. På det högre planet ska man kunna röra sig, ett långsiktigt mål är att det ska bli en gång- och cykelväg. På det lägre planet kommer det troligen att skapas ett nytt ekosystem med våtmarksväxter vilket kommer att ge lite reningseffekt, säger Maria Rothman.

En gång vart hundrade år är det sannolikt att man drabbas av väldigt stora vattenflöden, det är det som kallas för 100-årsregn eller 100-årsflöden. Vid ett sådant scenario visar kommunens modeller att bäcken är för liten och det kommer bli översvämning. Vatten från både Ensjön och två andra större bäckar samlas här och dessutom är en tredjedel av allt dagvatten i Norrköping kopplat till ledningar som går ut i bäcken. 

– Kommer det kraftigt regn under kort tid behöver den därför vara konstruerad så att den kan ta hand om den typen av flöden. 

Har det skett någon större översvämning här tidigare?

– Det var en stor på 40- 50-talet där man kan se på foton att stora delar av flygfältet var sjö.

Nyligen har det varit samråd för stråket mellan Arkösundsvägen och Packaregatan. 

– Generellt har vi fått mycket positiva reaktioner. Många är glada att vi jobbat med bäcken. Det är ju en värdefull pärla som är okänd för många, säger Maria Rothman.

I och med att samrådet är genomfört är ett steg taget på vägen till en vattendom som ger tillstånd till förändringen.

– För att få göra det här måste vi få tillstånd av mark- och miljödomstolen. 

– Vi har en dialog med länsstyrelsen som gör en bedömning av hur stor miljöpåverkan det blir. Vi måste också göra en miljökonsekvensbeskrivning.

Förhoppningen är att kunna skicka in ansökan om vattenverksamhet till hösten och att en entreprenör ska kunna upphandlas nästa år.

– Vi hoppas kunna bygga 2023 och att det ska vara klart 2024.

Det här delprojektet väntas kosta närmare 100 miljoner kronor att genomföra och kommunen har redan beslutat om finansiering av den. För hela sträckan, inklusive parker och gång- och cykelvägar, beräknas kostnaden dock hamna på mellan 200-300 miljoner kronor.

Har kommunen råd med det?

– Beslutet för den här sträckan är strategiskt viktigt för att kommunen ska kunna känna sig trygg med en fortsatt exploatering i området. Men vad gäller beslut om resten av Ljura bäck kan det nog dröja.

Idag är bäcken anonym och många åker nog förbi utan att notera den.
Idag är bäcken anonym och många åker nog förbi utan att notera den.
Ljura bäck

Ljura bäck är en mil lång och rinner från Ensjön till Motala ström. Tre kilometer av bäcken är kulverterad.

Det finns risker för översvämningar i området både vid extrema regn och vid höga flöden från naturmarkvatten.

Syftet med deletapp ”flygplatsstråket”, är att säkerställa att sträckan mellan Arkösundsvägen och Packaregatan kan omhänderta ett 100-årsflöde och öka vattendragets naturvärde. Den aktuella sträckan än 2,5 kilometer.

Marken runt om bäcken ägs av kommunen men är idag utarrenderad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!