För tjugoandra året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset, ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.
Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, tekniskt, formmässigt och ämnesmässigt.
– Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige: Mahmouds personliga livsresa i bild och ord, Lindemalms undersökande av relationen människa–djur och Westerlunds dokumentation av en av samtidens mörkaste sidor. De närmar sig sina teman på olika sätt, men alla tre arbetar med samtidsaktuella ämnen som berör oss alla, säger Johanna Haverlind, utställningschef.
– Jag är oerhört tacksam, ärad och glad. Jag har bara fortsatt att älska mitt jobb, och ett pris som detta gör mig bara motiverad att jobba hårdare. Jag hoppas i synnerhet att den dokumentärfotografiska journalistiken fortsätter att avslöja, berätta, uppröra och roa, säger Alexander Mahmoud, fotograf på DN.
Mahmoud gav nyligen ut den fotografiska arbetsdagbok ”Du vill inte mer”, om Sverige och världen under covidåren.
Julia Lindemalm har ställt ut projektet "Katt People" på Arbetets museum och Sven Westerlund har dokumenterat vardagliga platser i samhället där unga människor skjutits ihjäl. Hans bok "En verklig plats" är nominerad till Svenska Fotobokspriset 2023.
Vinnarna tar emot priset den 20 oktober på Arbetets museum under festivalen Spegla.