Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotografen som utforskat människans kärlek till katter

Fotografen Julia Lindemalm som undersöker människans relation till djur har i utställningen "Katt People" på Arbetets museum tagit sig an människor som älskar katter.

Fotografen Julia Lindemalm visar för första gången sin fotoutställning "Katt People", på Arbetets museum i Norrköping.

Fotografen Julia Lindemalm visar för första gången sin fotoutställning "Katt People", på Arbetets museum i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-06-08 15:00

Dokumentärfotografen Julia Lindemalm bor i Malmö. Hennes första fotobok ”Katt People”, gavs ut 2017 och 2018 kom den mer politiska ”Zoo World”, om fenomenet djurparker. Nästa fotoprojekt handlar om grisar.

Utställningen "Katt People – om katter och deras människor" skulle ha visats för ett år sedan men fick skjutas fram på grund av pandemin. Nu finns den på Arbetets museum fram till den 14 augusti. 

Varför katter?

– Jag hade intresserat med mig för relationen mellan människor och djur och fotograferat på djurparker i många år, säger Julia Lindemalm.

I Texas hade hon träffat en man som hade tigrar, och efter den resan började hon fundera på katter, att det var något speciellt med den intensitet som finns i kärleken till katter, och det stora intresset för kattbilder på nätet. Fotoprojekten föds just när frågor biter sig fast i Lindemalms huvud, frågor hon söker svar på, som: "Vad är grejen med katter?"

Något slags svar tycker hon att hon fått, att det handlar om vilken relation man vill ha. Det är alltid på kattens villkor, katten väljer dig.

– Du kan inte helt tämja en katt, utan katten kommer till dig. Jag tror att det är en känsla av utvaldhet, att den relationen blir speciell, säger Julia Lindemalm som själv är hundmänniska och har en tax.

Hon tycker att det är intressant att kattens status varierar så mycket, från hemlösa katter till upphöjda varelser, utställningskatter.

undefined
Birgitta som äntligen får ha så många katter hon vill, åtta stycken.

En av de kvinnor som Julia Lindemalm träffat har tjugo katter i trädgården, övergivna katter som hon räddat och försöker omplacera. En annan kvinna har valt bort män och har åtta katter i stället.

– Jag insåg att det fanns en aspekt av crazy cat lady-begreppet som handlar om ett kvinnoförakt, och som handlar om att om en kvinna väljer att säga nej, jag vill inte vara ihop med män, jag vill inte ha en relation med män, så är det någonting hotfullt i det, att välja bort den traditionella familjebildningen.

Det har varit lätt att få människor att ställa upp, säger Julia Lindemalm, som tror att människor har ett behov av att prata om sin relation till sitt djur, något som sällan tas på allvar, "för många är djuren otroligt viktiga". 

– Det finns en brist på både journalistik och konst som tar djur på allvar.

Museet har bett besökarna att lägga upp bilder på sig själva och sina katter, #kattpeoplearbetets. Gensvaret har varit stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!